Duże Muffiny z Jagodami (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Duże Muffiny z Jagodami

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Mięciutkie i soczyste mega duże Muffinki z jagodami to świetna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok. 138 g): 348 kcal

W tym: Białka 7.65 g | Tłuszcze 12.11 g | Węglowodany 52.12 g ( w tym cukry 18.48 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 8 dużych sztuk)

 

- 250 ml maślanki

 - 2 jajka

- 100 ml soku z buraków (np.: Hortex)

 - 40 ml oleju

 - 40 ml roztopionego masła

 - 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 - 370 g mąki pszennej typu 405

 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 - 120 g drobnego cukru

 - szczypta soli

 -4 łyżki jagód (świeżych lub mrożonych)

 


Składniki na kruszonkę:

 

- 60 g mąki pszennej

- 30 g cukru trzcinowego

- 30 g zimnego masła

- 10 g mielonych orzechów laskowych

- 1 łyżka soku z buraków (np.: Hortex)

 

 

Przygotowanie kruszonki:

 

W głębokiej misce umieścić wszystkie składniki i ręcznie wyrobić, rozcierając w palcach zimne masło, aż powstanie sypka masa z grudkami. Gotową kruszonkę na czas przygotowania masy na Muffinki schować do lodówki.



Przygotowanie masy Muffinowej:

 

Wymieszać dokładnie ze sobą maślankę, jajko, olej, masło, sok buraczany i wanilię.

W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól.

Następnie wymieszać mokre składnik z suchymi i na koniec delikatnie wmieszać około cztery łyżki świeżych lub mrożonych jagód.

W kokilkach umieścić duże papilotki i każdą napełnić masą.

 Urządzenie AirFryer ustawić na 180°C. Czas ustawić na 25 min.

Do kosza wstawić trzy kokilki (Muffinki trzeba piec w min dwóch turach). Zamknąć urządzenie i rozpocząć pieczenie.

Po upieczeniu wystudzić na kratce a następnie można dodatkowo udekorować Muffinki wg własnej fantazji.

 


*Przygotowanie w piekarniku:

 

Masę przygotować dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Kokilki z masą wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec Muffiny przez 35 min do tzw.: suchego patyczka.

 





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty