Gulasz Wieprzowy

Gulasz Wieprzowy

 

Kruche a jednocześnie bardzo soczyste, delikatne i rozpływające się w ustach kawałki wieprzowiny zatopione w aksamitnym i esencjonalnym sosie to świetna propozycja na pyszny obiad, którym zachwycą się wszyscy domownicy. Polecam gorąco do wypróbowania mój przepis.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 114 kcal

W tym: Białka 9.60 g | Tłuszcze 6.76 g | Węglowodany 3.10 g ( w tym cukry 1.16 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 600 g łopatka wieprzowej

- 2 cebule

- 30 g klarowanego masła lub smalcu wieprzowego

- sól

- pieprz

- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

- 1 łyżka suszonego majeranku

- 1 łyżka suszonego lubczyku

- 500 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego

- 1oo g maki pszennej

- 1 łyżka oliwy z oliwek

 


Przygotowanie:

 

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w kostkę o grubości ok 2 x 2 cm., starając się, aby wszystkie kawałki mięsa były mniej więcej takiej samej wielkości. Pokrojone mięso umieścić w misce. Dodać oliwę z oliwek i całość oprószyć papryką, solą i pierzem a następnie dokładnie wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był pokryty odrobina oliwy i przypraw.

W drugiej miseczce umieścić mąkę.

Na patelni rozgrzać klarowane masło lub smalec. Kawałki mięsa panierować w mące i umieszczać na rozgrzanym tłuszczu. Mięso smażyć partiami na średniej mocy palnika. Proces obsmażania mięsa ma na celu szybko zamknąć jego strukturę tak, aby w środku pozostało soczyste. Każdy kawałek mięsa smażyć na złoty kolor ze wszystkich jego stron. Obsmażone mięso przekładać do głębszego garnka. Czynność powtórzyć z pozostałym mięsem. aż wszystkie kostki będą podsmażone i znajdą się w garnku.

Mięso zalać gorącym bulionem. Dodać przyprawy, majeranek i lubczyk. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na maśle na złoty kolor. Następnie dodać ją do garnka z mięsem i wymieszać. Moc palnika zmniejszyć na mała i dusić mięso pod przykryciem przez ok 1 h często mieszając.

Przed podaniem w razie potrzeby sos w gulaszu doprawić wg własnych preferencji i zagęścić zasmażką z mąki pszennej.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty