Orkiszowe Mocno Czekoladowe Ciasteczka Brownie

Orkiszowe Mocno Czekoladowe Ciasteczka Brownie

 

Te mocno czekoladowe ciasteczka są naprawdę niesamowicie pyszne, jednocześnie bardzo mięciutkie z lekko ciągnącym się środkiem. Z pewnością zachwycą każdego. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 53 g): 230 kcal

W tym: Białka 3.79 g | Tłuszcze 11.29 g | Węglowodany 27.95 g ( w tym cukry 20.16 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 14 sztuk)

 

 

- 95 g mąki orkiszowej jasnej

- 15 g gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 230 g gorzkiej czekolady

- 60 g masła

- 2 jajka

- 90 g cukru trzcinowego

- 1oo g cukru białego

- 1 łyżka aromatu waniliowego

- 70 g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych

- 1 garść posiekanych orzeszków arachidowych niesolonych


 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera umieścić jajka, oba rodzaje cukru i aromat waniliowy. Ubić całość na gładką i puszystą masę.

W garnuszku roztopić masło z czekoladą, Odstawić do przestygnięcia.

W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, kakao, posiekane orzechy, groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę i proszek do pieczenia.

Przestudzoną i płynną czekoladę dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać suche składniki i ponownie wszystko wymieszać do połączenia się składników.

Na blaszce wykładać porcje ciasta (idealna będzie do tego łyżka do lodów kulkowych). Wierzch każdej kulki udekorować dodatkowo posiekaną czekoladą lub groszkami czekoladowymi.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez 10 – 12 min.

Następnie blachę wyjąć na blat i zostawić ciasteczka na blaszce do całkowitego wystygnięcia.

Przechowywać w suchym i szczelnym opakowaniu.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty