Cake Pops czyli Ciastka na Patyku

Cake Pops czyli Ciastka na Patyku


Cake Pops to świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci podczas np.: urodzinowej imprezy. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia. Danie pochodzi z kuchni amerykańskiej. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 535 kcal

W tym: Białka 7.94 g | Tłuszcze 33.28 g | Węglowodany 50.59 g ( w tym cukry 26.54 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 150 g serka Mascarpone

- 50 g masła orzechowego

- 50 g Nutelli

- 500 g pokruszonego suchego ciasta (ciasto babkowe, czekoladowe typu Murzynek, 

herbatniki, biszkopty itp.)

 

Dodatkowo do dekoracji:

 

- 250 g czekolady deserowej

- 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych

- 1 łyżka oleju kokosowego

- kolorowe posypki do ciast

- 3 łyżki wiórków kokosowych

- 3 łyżki posiekanych orzechów (mix)

- patyczki do lizaków lub grubsze patyczki do szaszłyków

 

 

Przygotowanie:

 

Kawałki pokruszonego ciasta lub ciastek dokładnie wymieszać z serkiem Mascarpone i masłem orzechowym tak, aby powstała duża kulka gładkiego ciasta. Powstałą kulkę zawinąć w folię spożywczą a następnie schłodzić przez ok 20 minut w zamrażarce.

Ze schłodzonego ciasta urywać jednakowej wielkości kawałki i formować z nich jednolite kuleczki. Kuleczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie a następnie ponownie wstawić do zamrażarki na ok 15 min.

W tym czasie w kąpieli wodnej roztopić posiekaną czekoladę z łyżką oleju kokosowego.

Zmrożone kulki wyjąć z zamrażarki. Patyczki zanurzać krótko w płynnej czekoladzie i od razu wbić je w zmrożoną kulkę mniej więcej do jej połowy. Kulki ponownie ułożyć na blaszce patyczkiem do góry i znowu schłodzić przez 15 min. w zamrażarce.

W kilku miseczkach przygotować suche bakalie: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i kolorowe posypki.

Czekoladę ponownie roztopić w kąpieli wodnej i przelać ją do wysokiej szklanki.

Wyjąć Cake Pops’y z zamrażarki i zanurzać kuleczki w roztopionej czekoladzie. Chwilkę odczekać aż nadmiar czekolady spłynie a następnie dekorować według własnego uznania w miseczkach z suchymi bakaliami i posypkami.

Udekorowane Cake Pops’y wbić najlepiej w kawałek styropianowego bloku lub w kartonik po mleku i wstawić tym razem do lodówki, aby czekolada szybciej zastygła. Następnie ciasteczka można zapakować w celofan i zawiązać ozdobną wstążeczką.

Przechowywać w lodówce.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty