Syrop Dyniowo Korzenny

Syrop Dyniowo – Korzenny

Gdy przychodzi jesień a z nią chłodne dni nic tak nie rozgrzewa jak gorąca kawa z aromatycznym syropem z dyni i korzennych przypraw. Dziś zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na ten pyszny dodatek do kawy i nie tylko. Do pozyskania klarownego soku z dyni potrzebna będzie sokowirówka (wystarczy wolnoobrotowa), lecz jeśli nie posiadasz sokowirówki możesz przygotować syrop z purée z upieczonej dyni. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 121 kcal

W tym: Białka 0.91 g | Tłuszcze 1.50 g | Węglowodany 30.78 g ( w tym cukry 29.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 średniej wielkości dynia (zwykła, piżmowa lub hokkaido)

- 160 g cukru trzcinowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 5 całych goździków

- 3 łyżki miodu wielokwiatowego



Przygotowanie:

 

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć włókna i pestki a następnie pokroić w ok 2-3 cm kostkę. Przy użyciu sokowirówki wycisnąć z pokrojonej dyni sok (powinno wyjść ok 250 – 300 ml) a zmielony miąższ zostawić do innego dania np.: do zrobienia zupy dyniowej lub do ciasta dyniowego

(http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/10/ciasto-dyniowe.html

http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2022/01/zupa-krem-z-dyni.html).

W dużym garnku z powłoką nieprzywierającą umieścić wyciśnięty sok z dyni, cukier i wszystkie przyprawy oraz aromat waniliowy (oprócz miodu). Całość zagotować często mieszając. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować wszystko przez ok 15 min aż wywar zacznie gęstnieć. Powstały syrop przecedzić przez bardzo gęste sitko lub gazę i lekko przestudzić. Do ciepłego, (lecz niegorącego) syropu dodać miód i dokładnie wymieszać. Gotowy syrop przelać do czystej, wyparzonej szklanej butelki lub słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.

W przypadku, kiedy nie mamy sokowirówki pokrojoną dynię należy najpierw upiec.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną dynię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 35 min do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić a następnie zblendować na gładki mus (purée).

Aby przygotować syrop z purée z dyni należy postępować zgodnie z powyższą instrukcją z tą różnicą, że sok z dyni należy zastąpić wodą (ok 300 - 350 ml) i dodać do całości ok 4-5 łyżek purée z dyni. Następnie całość zagotować często mieszając. Potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez ok 15 min aż wywar zacznie gęstnieć. Powstały syrop przecedzić przez bardzo gęste sitko lub gazę i lekko przestudzić. Do ciepłego, (lecz niegorącego) syropu dodać miód i dokładnie wymieszać. Gotowy syrop przelać do czystej, wyparzonej szklanej butelki lub słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.

Syrop z dyniowym purée nie będzie klarowny, będzie trochę gęstszy a dynia będzie bardziej wyczuwalna w kawie, co w żadnym razie nie popsuje jej smaku.

Syrop z dyniowym purée świetnie sprawdzi się także, jako polewa do ciast, lodów, naleśników.




Smacznego.

Komentarze

Popularne posty