Schab w Sosie Winno - Pieczarkowym (Crockpot / Wolnowar)

Schab w Sosie Winno - Pieczarkowym

(Crockpot / Wolnowar)

Schab z Wolnowaru jest bardzo soczysty i mięciutki. Danie jest zdrowe i pyszne.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 72 kcal

W tym: Białka 7.60 g | Tłuszcze 2.88 g | Węglowodany 2.08 g ( w tym cukry 0.68 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 600 g schabu bez kości

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka majeranku

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki soli himalajskiej

- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

- 1 duża cebula

- 200 g pieczarek

- 200 ml białego wytrawnego wina

- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego

- 3 łyżeczki mąki pszennej typu 450

- ½ szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego

 

 

Przygotowanie:

 

Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Wszystkie przyprawy wymieszać a następnie natrzeć nimi mięso. Tak przygotowane mięso odstawić na 30 min do lodówki i w tym czasie przygotować pieczarki.

Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i ewentualnie obrać z wierzchniej skórki. Następnie pokroić pieczarki w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim kotlety z obu stron. Podsmażone kotlety przenieść do misy Wolnowaru. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Na patelnię wlać wino, wymieszać z pozostałościami przypraw po smażeniu mięsa i gotować całość przez 4 min. Przelać zawartość do misy Wolnowaru. Dodać gorący bulion, delikatnie wszystko przemieszać, nakryć pokrywką i rozpocząć proces gotowania.

Gotować mięso przez 3 h na HIGH lub 6 h na LOW.

Na 30 min przed końcem gotowania mięso delikatnie wyjąć z misy Wolnowaru. W szklance wymieszać mleko z mąką tak, aby powstała jednolita mieszanka bez grudek. Przelać mieszankę do gorącego sosu intensywnie mieszając trzepaczką aż sos się zagęści. 

Ponownie umieścić mięso w Wolnowarze (w sosie), przykryć i gotować do zakończenia cyklu.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami: ziemniaki, kasza, ryż lub warzywa.





Smacznego.

Komentarze

Popularne posty