Zupa Gulaszowa

Zupa Gulaszowa


Zupa gulaszowa to bardzo sycące, niesamowicie smaczne oraz rozgrzewające (zwłaszcza w chłodne dni) danie, które w zupełności może zastąpić dwudaniowy obiad. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 67 kcal

W tym: Białka 4.91 g | Tłuszcze 3.02 g | Węglowodany 4.06 g ( w tym cukry 2.18 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 800 g łopatki wieprzowej

- 4 łyżki masła

- 2 cebule

- 2 marchewki

- 1 korzeń pietruszki

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

- 1 łyżeczka suszonego lubczyku

- 125 ml białego wytrawnego wina

- 1½ l bulionu mięsnego lub warzywnego

- 700 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki

- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 2 czerwone papryka

- 4 duże ziemniaki

- sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1½ kostkę. Oprószyć solą i pieprzem a następnie obsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka, zalać gorącym bulionem i dodać wszystkie suche przyprawy. Wymieszać.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Podsmażyć całość na maśle na złoty kolor. Paprykę pokroić w wąskie paski i dodać do duszonej cebuli. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać do podsmażanej papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć a następnie dodać wino i całość dusić przez ok 10 min. Następnie dodać do reszty zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować al dente w osobnym garnku w osolonej wodzie, następnie odcedzić i dodać do zupy. Wlać pomidorową Passatę lub pomidorki z puszki wraz z koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać i gotować wywar przez ok  1½ do 2 h. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem do smaku wg własnych preferencji.

Podawać na ciepło.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty