Bigos z Kiszonej Kapusty (Crockpot / Wolnowar)

Bigos z Kiszonej Kapusty

(Crockpot / Wolnowar)


Bigos z kiszonej kapusty to jedna z tradycyjnych potrwa kuchni polskiej. Jest pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Przygotowując do w Wolnowarze nie musimy nad nim stać i pilnować, aby nic się nie przypaliło. Po prostu mieszamy wszystkie składniki i na ok 4 godziny zapominamy o nim i o staniu przy kuchence. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 120 kcal

W tym: Białka 4.56 g | Tłuszcze 8.31 g | Węglowodany 1.39 g (w tym cukry 1.69 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 1 kg kiszonej kapusty

- 2 łyżki klarowanego masła

- 150 g wędzonego boczku

- 150 g wędzonych kabanosów wieprzowych

- 1 liść laurowy

- 4 kulki ziela angielskiego

- 4 łyżki przecieru pomidorowego

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

- 2 cebule

- 100 ml półwytrawnego czerwonego wina

- ok 150 ml wrzącej wody

 

 

Przygotowanie:

 

Kapustę opłukać ciepłą wodą, odsączyć na sitku i drobno posiekać. Przełożyć do misy Wolnowaru.

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.

Boczek pokroić w małą kostkę.

Kabanosy pokroić w małe talarki.

Na suchej patelni podsmażyć na brązowy kolor pokrojony w kostkę boczek. Dodać do kapusty.

Do wytopionej słoniny z boczku dodać masło klarowane i zeszklić na nim posiekaną cebulę a następnie dodać ją do misy z kapustą.

Całość zalać gorącą wodą, wymieszać. Dodać pokrojone kabanosy, sól, pieprz, majeranek, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz wino. Całość dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Misę przykryć pokrywką i rozpocząć proces gotowania.

Gotować całość przez ok 4 h na HIGH.

Bigos od czasu do czasu należy przemieszać. W razie potrzeby doprawić wg własnych preferencji.

Podawać na ciepło. Następnie przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce. 




Smacznego.

Komentarze

  1. Pierwszy raz widzę bigos z kabanosami i boczkiem, więc tym bardziej trzeba będzie skorzystać z tego przepisu. Choć dodałabym też pieczarki oraz śliwki, bo jednak w bigosie są po prostu obłędne ;) Już do zakładek dodałam sobie ten przepis. Poza tym wino też jest zaskakującym składnikiem, na który nigdy nie natrafiłam jeśli chodzi o bigos czy ogółem polskie dania. Zazwyczaj w kuchni śródziemnomorskiej je widziałam. Dziękuję za tę nową inspirację - bardzo ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście przepis można modyfikować wg własnych upodobań. Pieczarki, grzyby i śliwki także idealnie się tu sprawdza. Polecam wypróbować i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty