Makówki

Makówki


Makówki to jeden z głównych deserów kuchni śląskiej przygotowywany na święta Bożego Narodzenia. Dla miłośników makowca deser wręcz idealny.  Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 290 kcal

W tym: Białka 8.77 g | Tłuszcze 18.91 g | Węglowodany 18.59 g (w tym cukry 13.66 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 litr mleka 3,2 %

- 300 g mielonego suchego maku

- 100 g orzechów laskowych

- 100 g orzechów włoskich

- 100g rodzynek lub suszonej żurawiny

- 100 g migdałów w słupkach

- 100 g posiekanych niesolonych orzechów ziemnych

- 90 g cukru

- 3 łyżki masła

- 4 łyżki miodu

- ½ łyżeczki aromatu migdałowego

- ½ łyżeczki aromatu waniliowego

- 1 duża chałka


 

Przygotowanie:

 

Wszystkie bakalie posiekać lub rozdrobnić w malakserze na mniejsze kawałki (ale nie miksować na pył).

Chałkę pokroić na 1 centymetrowej grubości kromki.

W garnku z grubym dnem umieścić mleko, masło i mak. Zagotować a następnie zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość przez ok 15 - 20 min., często mieszając. Dodać cukier, miód, aromaty i bakalie. Wymieszać i gotować przez kolejne 10 min. często mieszając. Masa nie może zbyt mocno zgęstnieć. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mleka.

Na dnie okrągłej lub kwadratowej miski ułożyć kromki chałki tak, aby przykryły całą powierzchnię. Na chałkę wyłożyć ok 1/3 gorącej masy makowej a następnie czynność powtórzyć kończąc masą makową (układać na przemian kromki chałki i masy makowej). 


Wierzch misy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Nadmiar płynów przez noc wsiąknie w suchą chałkę i nada makówkom odpowiedniej konsystencji. Konsystencja makówek powinna być gęsta i zwarta.

Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami, rodzynkami i migdałami.

Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone i spożyć w przeciągu trzech dni.

Makówki można także mrozić.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty