Tradycyjne Faworki

Tradycyjne Faworki


Klasyczny przepis na pyszne, kruche i delikatne faworki które warto usmażyć na każdy tłusty czwartek.  Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 353 kcal

W tym: Białka 8.55 g | Tłuszcze 7.43 g | Węglowodany 45.86 g (w tym cukry 3.97 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 300 g mąki pszennej tortowej

- 4 żółtka ze średnich jaj

- 80 g kwaśnej śmietany 18%

- 50 ml spirytusu, wódki lub białego rumu

- ¼ łyżeczki soli

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka cukru pudru

- min 700 ml oleju roślinnego do smażenia

 

 

Dodatkowo:

 

- cukier puder do oprószenia

 


Przygotowanie:

 

Z podanych wyżej składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

Następnie uformować kulkę i energicznie z dość dużą siłą zacząć tłuc w nią wałkiem do ciasta. Gdy ciasto będzie już prawie płaskie złożyć je trzykrotnie do środka i powtórzyć tłuczenie. Czynność ze składaniem i tłuczeniem przeprowadzić min 10 razy, aby ciasto dobrze się napowietrzyło.  

Ciasto podzielić na trzy części. 2/3 owinąć w folię spożywczą, aby nie wysychało i odłożyć na bok a 1/3 bardzo cienko rozwałkować. Aby faworki wyszły idealnie chrupiące ciasto musi być rozwałkowane równomiernie i bardzo, bardzo cienko prawie jak kartka papieru.

Rozwałkowany płat ciasta pociąć ostrym nożem lub radełkiem na wąskie prostokątne paski o wymiarach min 3 x 10 cm. W każdym pasku na środku zrobić ok 3 cm nacięcie. Następnie jeden z końców przełożyć przez rozcięcie i delikatnie naciągnąć. Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.


W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny do temperatury ok 170°C (jeśli nie masz termometru wystarczy wrzucić kawałek suchego chleba lub skrawek ciasta faworkowego do oleju, jeśli zrumieni się w ciągu 30 sekundach będzie oznaczało, że osiągnięta została wymagana temperatura).

Faworki smażyć partiami z dwóch stron na złoty kolor.

Usmażone faworki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, poukładać na talerzach i przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.






Smacznego 😊

Komentarze

Popularne Posty