Waniliowe Ptasie Mleczko

Waniliowe Ptasie Mleczko


Schłodzona waniliowa beza oblana czekoladą – chyba na świecie nie ma nikogo kto by choć raz nie skosztował deseru o wdzięcznej nazwie Ptasie Mleczko. Przepis na ten pyszny deser jest banalnie prosty i szybki a sprawi wszystkim mnóstwo radości i rozkoszy. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 191 kcal

W tym: Białka 9.01 g | Tłuszcze 2.62 g | Węglowodany 38.04 g (w tym cukry 37.43 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na masę:

 

- białka z 4 dużych jaj

 - 150 g drobnego cukru

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii

- 80 ml wrzątku

- 1½ łyżki żelatyny

 

Składniki na polewę:

 

- 200 g gorzkiej

- ok ±100 ml śmietanki kremówki 30 %

 


Przygotowanie:

 

Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia.

W misie miksera umieścić białka i rozpocząć proces ubijania. Gdy w białkach zacznie tworzyć się już piana zacząć stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji cukru. Masa ostatecznie musi być bardzo gęsta i lśniąca (typowa masa jak do bezy). Nie przerywając miksowania dodać cukier i aromat waniliowy oraz sok z cytryny. Na koniec wlać wystudzoną żelatynę i całość chwilę jeszcze miksować, aby żelatyna dokładni wmieszała się w masę.  

Prostokątną lub kwadratową foremkę (moja miała wymiary 35 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (spod i boki). Masę wyłożyć do foremki i wyrównać łopatką. Odstawić na bok lub do lodówki na czas przygotowania polewy.

W garnuszku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i dodać do gorącej śmietanki (już nie gotować). Odczekać parę minut aż czekolada zmięknie a następnie intensywnie wymieszać rózgą do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę zimnej śmietanki.

Polewę od razu wylać na wierzch masy bezowej i rozprowadzić równomiernie po jej powierzchni.

Foremkę wstawić do lodówki na min 2-3 h, aby całość dokładnie stężała.

Kroić ostrym nożem namoczonym w wodzie.





Smacznego 😊

Komentarze

Popularne Posty