Bitki z Szynki Wieprzowej w Sosie Porowym (Multicooker / Szybkowar)

Bitki z Szynki Wieprzowej w Sosie Porowym

(Multicooker / Szybkowar)

Prosty przepis na kruche i rozpływające się w ustach mięso z aksamitnym sosem z pora to idealny pomysł na pyszny obiad. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40

Kaloryczność potrawy w 100 g: 102 kcal

W tym: Białka 13.01 g | Tłuszcze 4.42 g | Węglowodany 2.28 g (w tym cukry 0.37 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki:

 

- ok 700 g szynki wieprzowej

- 1 duży por

- 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

- sól

- pieprz

- 1½ łyżki klarowanego masła

- 3 łyżki mąki pszennej

- 1 liść laurowy

- 2 kulki ziela angielskiego

 

 

Przygotowanie:

 

Białą część pora umyć i pokroić w drobną kostkę.

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok 1½ cm. Następnie roztłuc tłuczkiem do mięsa na ok 8 mm kotlety. Każdego kotleta oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Mąkę dokładnie wymieszać w zimnym bulionie do połączenia, aby nie powstały grudki.

W misie Multicookera umieścić klarowane masło i uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 15 min.

Na maśle przez ok 7 min podsmażyć pokrojonego pora często mieszając. Dodać mięsne kotlety i smażyć całość do końca programu. Kotlety w trakcie smażenia przewrócić przynajmniej jeden raz na drugą stronę.

Następnie wlać bulion z mąką, dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Wymieszać.

Ustawić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / WIEPRZOWINA.

Po zakończeniu programu całość delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić wg własnych preferencji solą i pieprzem.

Gdyby konsystencja sosu była zbyt rzadka można dodatkowo uruchomić program ZAGĘSZCZANIA SOSU.

Podawać od razu po zakończeniu programu z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty