Bubble Iced Coffee – Mrożona Kawa Bąbelkowa

Bubble Iced Coffee – Mrożona Kawa Bąbelkowa


Czy jesteś miłośnikiem kawy? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na mrożoną kawę bąbelkową z żelowymi perełkami z tapioki. Zaskocz przyjaciół i rodzinę przyrządzając ten nietuzinkowy napój we własnym domu. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w jednej porcji ok 400 g: kcal 198

W tym: Białka 6.55 g | Tłuszcze 6.70 g | Węglowodany 27.60 g (w tym cukry 0.40 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na jedną porcję)

 

- potrójne espresso przestudzone

- kawowe kostki lodu

- ±200 ml ulubionego zimnego mleka

- 100 g czarnych perełek tapioki (można kupić je np.: na allegro)

- ok 500 ml wrzątku do ugotowania perełek tapioki

- 200 g cukru trzcinowego



Przygotowanie:

 

Dzień wcześniej warto przygotować sobie kawowe kostki lodu.

Przestudzoną kawę rozlać do plastikowej foremki do robienia kostek lodu i wstawić do zamrażarki na min całą noc.

Przed przystąpieniem do przygotowania Bubble Iced Coffee w pierwszej kolejności należy zaparzyć potrójne espresso i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W czasie gotowania perełek z tapioki espresso warto wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodziło.

Do ok 500 ml gotującej się wody dodać cukier i wymieszać aż całkowicie się w niej rozpuści. Następnie wsypać kuleczki z tapioki i często mieszając gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W zależności od producenta i wielkości kuleczek czas gotowania może być różny. Generalnie zasada jest taka, że kuleczki są gotowe, gdy staną się przeźroczyste a po spróbowaniu miękkie jak żelki i lekko ciągnące. Gotowe kuleczki pozostawić w powstałym syropie do ostygnięcia.

 


Przygotowanie końcowe:

 

Wysoką szklankę wypełnić porcją przestudzonych perełek z tapioki wraz z kilkoma łykami syropu (kuleczki powinny wypełniać ok ¼ szklanki).

Wlać schłodzone espresso i wsypać kawowe kostki lodu.

Szklankę uzupełnić/wypełnić zimnym mlekiem. Wymieszać i serwować od razu z grubą rurką 😉.






Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty