Rolada Wieprzowa (Cook4me Tefal - Multicooker)
Rolada Wieprzowa
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Rolady są bardzo kruche, aromatyczne, soczyste i
pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 102 kcal
W tym: Białka 8.97 g | Tłuszcze 6.74 g | Węglowodany 1.29
g (w tym cukry 1.02 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 4 duże rolady)
-ok 1 kg schabu bez kości
- 3 cebule
- 300 g wędzonego krojonego w kostkę boczku
- 400 g wędzonego, surowego boczku w plastrach
- paczka cienkich kabanosów wieprzowych
- 4 duże ogórki kiszone
- 1½ l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- suszony majeranek
- 4 łyżki maki pszennej
- 1 słoiczek musztardy
- 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić schab
na ok 3 cm grubości kotlety a następnie przy pomocy tłuczka uklepać na cienkie i
duże płaty. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie
plastry.
Kabanosy pokroić na równe kawałki o
długości ok 7 - 8 cm.
Urządzenie włączyć na tryb ŚREDNIE PODŚMAŻANIE
i podsmażyć/wytopić w suchej misie boczek w kostkach na rumiany kolor. Do
wytopionego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebule i dusić aż cebulka nabierze
lekko złotego koloru.
Na płacie mięsa ułożyć plastry
wędzonego, surowego boczku a następnie rozsmarować na nich cienką warstwę
musztardy.
Na boczku wyłożyć porcję podsmażonej cebulki z boczkiem (wzdłuż dłuższego boku tylko w środkowej części). Następnie ułożyć kawałki kabanosów i pokrojone w plastry ogórki.
Całość
najpierw zamknąć płatem mięsa z obu boków a następnie zwinąć w ciasny rulon i
zawiązać roladę bawełnianym sznurkiem lub nicią. (Patrz zdjęcie).
Misę
umyć i osuszyć a następnie ponownie uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Rozgrzać
2 łyżki klarowanego masła i podsmażyć rolady ze wszystkich stron na lekko
rumiany kolor.
Rolady zalać bulionem. Dodać oba rodzaje papryki, sól, pierz i majeranek w preferowanych przez siebie ilościach. Delikatnie wszystko wymieszać.
Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 35 min.Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć rolady i usunąć z nich sznurek. Sos w misie przemieszać i w razie potrzeby dodatkowo doprawić.
Do kubeczka lub szklanki nalać ok 150 ml zimnej wody i wymieszać w niej dokładnie mąkę (aby nie powstały grudki). W urządzeniu ustawić program PODGRZEWANIE i energicznie mieszając wlewać mieszankę mąki z wodą do sosu. Podgrzewać całość przez ok 3 min aż sos zgęstnieje.
Rolady podawać na ciepło polane
obficie sosem z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, kluseczkami, ziemniakami lub
warzywami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz