Imprezowa Panna Cotta Bailey’s (tylko dla osób pełnoletnich)

Imprezowa Panna Cotta Bailey’s

(tylko dla osób pełnoletnich)

 

Panna Cotta Bailey's to bez wątpienia rozkosz dla podniebienia – kremowa, pyszna i owiana nutą luksusu. Ten wyjątkowy deser, nasączony jednym z najbardziej kultowych trunków, a mianowicie Baileys Irish Cream Liqueur z pewnością przyciąga uwagę swoim imponującym smakiem. Jego miękka, gładka konsystencja otula podniebienie delikatnością, a kremowy smak doskonale podkreśla najwyższej jakości irlandzki likier śmietankowy. Panna Cotta Bailey's to deser, który z powodzeniem może gościć na stole przez cały rok, podnosząc rangę każdej uroczystości. Niech to będzie kameralny wieczór we dwoje, rodzinna impreza czy romantyczne Walentynki – jego obecność zawsze sprawi, że chwile te będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Nawet podczas świątecznego czasu czy szampańskiej Sylwestrowej nocy, ten deser dodaje nuty elegancji i rozkoszy. Panna Cotta Bailey's to nie tylko pyszna gratka dla podniebienia, ale również wyrazisty akcent w każdej kulinarnie radosnej chwili. Jego apetyczny wygląd i niezrównane smakowe doznania sprawiają, że jest on doskonałym zakończeniem każdego przyjęcia, pozostawiając niezapomniane wrażenia i uśmiech na twarzach gości. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 218 kcal

W tym: Białka 3.78 g | Tłuszcze 15.09 g | Węglowodany 14.82 g (w tym cukry 13.11 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 
Składniki:

 

- 4 łyżeczki żelatyny w proszku

- 1 laska wanilii

- 330 ml śmietanki kremówki 30%

- 330 ml mleka

- 80 g cukru

- 50 g mlecznej czekolady

- 200 ml likieru Baileys

 

Dodatkowo:

 

- bita śmietana

- świeże maliny

- świeże borówki

 - listki świeżej mięty

 



Przygotowanie:

 

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka i odstawić na 10 minut, aby namokła.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć ziarenka.

Do garnuszka wlać śmietankę kremówkę i mleko, dodać cukier, ziarenka z wanilii wraz z przepołowioną laskę wanilii. Ciągle mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Następnie doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać namoczoną wcześniej żelatynę i posiekaną czekoladę mleczną, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna i czekolada całkowicie się rozpuszczą.

Odstawić na bok, aby masa wystygła do temperatury pokojowej.

Następnie dodać likier Baileys i wymieszać.

Mieszankę rozlać do małych pojemniczków lub szklanek i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej a całą noc, aby masa zastygła.

Przed podaniem udekorować bitą śmietana i świeżymi owocami lub wg własnych preferencji.  






Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty