Sajgonki z Kurczakiem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Sajgonki z Kurczakiem

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Zapomnij o stereotypie trudności w kuchni chińskiej – przygotowanie wyjątkowych smaków Azji nie musi być tajemnicze ani skomplikowane! Zachęcam cię do wypróbowania mojego autorskiego przepisu na sajgonki, które rozpływają się w ustach, zachwycając chrupiącą skórką i pełnią zdrowych, aromatycznych warzyw. To niezwykła propozycja, doskonale komponująca się z ugotowanym wcześniej mięsem z rosołu.

Co czyni tę kulinarną podróż jeszcze bardziej interesującą? Odpowiedź brzmi: AirFryer! Dzięki temu nowoczesnemu sprzętowi, podsmażanie sajgonek staje się łatwiejsze, a co ważniejsze, zdrowsze. Odpowiednio skomponowane smaki z jednej strony, a z drugiej – lekka alternatywa do tradycyjnego smażenia na oleju.

Odkryj sztukę łączenia smaków i aromatów w moim niezawodnym przepisie. Poczuj, jak jednocześnie przywołujesz tradycyjne smaki Dalekiego Wschodu, podbijając nowoczesne serce Twojej kuchni. Ta kulinarna eksploracja nie tylko zaskoczy twoje podniebienie, ale również otworzy przed tobą drzwi do prostego i satysfakcjonującego gotowania chińskich smaków w domowym zaciszu. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 78 kcal

W tym: Białka 3.02 g | Tłuszcze 0.30 g | Węglowodany 14.80 g (w tym cukry 2.01 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 średnie marchewki

- ok 20 cm białej części pora

- 3 ząbki czosnku

- ok 2 cm świeżego imbiru

- 6 grzybków Mun

- 2 łyżki pędów bambusa

- ok 6 listków sałaty lodowej

- ugotowane mięso z kurczaka (np.: podudzia lub pierś z kurczaka)

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżki sosu sojowego

- sól i pieprz

- ok 10 arkuszy papieru ryżowego

- ok 1 arkusz sprasowanych glonów Nori

 

 

Przygotowanie:

 

Suszone grzybki Mun zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia.

Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki.

Pora umyć i pokroić w cienkie paski.

Czosnek drobno posiekać.

Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Pędy bambusa odsączyć z zalewy.

Namoczone grzybki drobno posiekać.

Sałatę lodową umyć, osuszyć i pokroić w drobne paski.

Ugotowane mięso pokroić na drobniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać marchew z porem i pędami bambusa przez ok 3-5 minut często mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać czosnek, imbir oraz posiekane grzybki Mun. Wymieszać i podsmażać całość przez dodatkowe 2-3 min.

W misce umieścić posiekaną sałatę i mięso. Do miski przełożyć podsmażone warzywa, dodać sos sojowy i całość dodatkowo doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Arkusz Nori pociąć nożyczkami na małe prostokąty o wymiarach ok 4 x 7 cm.

Do dużego garnka lub miski o średnicy trochę większej niż arkusz papieru ryżowego nalać ciepłej wody. Arkusz papieru ryżowego namoczyć przez ok 15 sekund w garnku z wodą a następnie rozłożyć na desce do krojenia. Na arkuszu w odległości ok 4 cm od brzegu arkusza ułożyć jeden prostokąt z Nori. Na Nori ułożyć warstwę farszu i zacząć zwijać sajgonkę wg poniższego schematu.

Gotowe sajgonki układać na talerzu. Następnie spryskać je oliwą w sprayu lub rozsmarować oliwę pędzelkiem.

Kosz AirFryer’a również posmarować oliwą lub spryskać olejem. Sajgonki ułożyć w koszu a następnie kosz wsunąć do urządzenia.

Urządzenie ustawić na 185°C i smażyć sajgonki przez 10-15 min. Czynność smażenia trzeba będzie być może wykonać dwukrotnie.

Po zakończeniu programu ostrożnie wyjąc sajgonki z kosza przy pomocy szczypiec.

Podawać od razu po przygotowaniu z ulubionymi sosami.  






Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty