Sernik Chałwowy (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Sernik Chałwowy

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Sernik Chałwowy to prawdziwe kulinarne arcydzieło, które nie tylko kusi kremowym, aksamitnym smakiem sernika, ale także wzbogaca go o unikalną słodycz chałwy. To połączenie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, każdy kęs to zanurzenie się w krainie wyjątkowych smaków i aromatów.

Sernik Chałwowy to także dowód na to, że nie trzeba skomplikowanych technik ani długich godzin w kuchni, aby stworzyć wyjątkowy deser. Prosty i szybki w wykonaniu, ten sernik zachwyca swoją prostotą i wykwintnością jednocześnie. Kremowa masa chałwowa, która delikatnie otula serową bazę, tworzy harmonijną kompozycję, której smaku trudno się oprzeć.

Sernik Chałwowy nie tylko rozpływa się w ustach, ale także zachwyca swoim apetycznym wyglądem. Wilgotna struktura i delikatny smak wanilii doskonale współgrają z nutami chałwy, tworząc niepowtarzalną kompozycję, która zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek.

Jego tekstura jest niezwykle wilgotna i miękka, o subtelnym waniliowym posmaku, który idealnie współgra z nutami chałwy. Jego zwarta, ciężka struktura sprawia, że idealnie się kroi. Choć może się wydawać, że słodycz chałwy dominuje, to jednak sernik jest zbalansowany w smaku, niezbyt słodki, pozostawiający w ustach wybornie wrażenie.

Polecam z całego serca spróbować tego wyjątkowego smakołyku, który z pewnością pozostawi niezapomniane wrażenia smakowe.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 398 kcal

W tym: Białka 7.86 g | Tłuszcze 27.51 g | Węglowodany 27.02 g (w tym cukry 18.93 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na spód:

 

- 1 op. ciastek owsianych ok 210 g

- 1 łyżka masła

 

Składniki na masę sernikową:


- 450 g twarogu sernikowego (polecam Mój ulubiony z Wielunia)

- 100 ml śmietanki kremówki 36%

- 130 g waniliowej chałwy sezamowej (polecam Chałwę Królewską z Wedla)

- 2 jajka

- 70 g drobnego cukru

- 20 g mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem:


- 130 g serka Mascarpone

- 120 g waniliowej chałwy sezamowej

 


Dodatkowo:


- sezamki do dekoracji


 

Przygotowanie:

 

Tortownicę o Ø20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód).

Ciastka zmiksować w malakserze na miazgę. Do zmiksowanych ciastek dodać roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Gotową masę ciasteczkową przesypać do tortownicy i przy pomocy łyżki lub szklanki z równym i płaskim dnem ugnieść na dnie tortownicy.

W garnuszku umieścić 130 g pokruszonej chałwy i zalać 100 ml śmietanki. Całość zagotować intensywnie mieszając aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita i gładka masa. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

W misie miksera umieścić twaróg sernikowy, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować wszystko na gładką masę. Następnie dodać przestudzoną masę chałwową i raz jeszcze całość krótko zmiksować do połączenia się składników. 

Gotową masę przelać do tortownicy na ciasteczkowy spód.

Tortownicę wstawić do kosza Airfryera i wsunąć do urządzenia.

Urządzenie ustawić na 160°C i piec sernik przez 45 min.

Po zakończeniu programu lekko otworzyć kosz i pozostawić w nim sernik przez ok 15. Następnie ostrożnie wyjąć tortownicę na blat i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować krem chałwowy.

W wysokim pojemniku umieścić serek Mascarpone i pokruszoną chałwę. Całość zmiksować mikserem ręcznym na gładki i gęsty krem. Kremem udekorować wierzch zimnego sernika i przyozdobić sezamkami.

Następnie całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.

Podawać mocno schłodzony.  

 

 *Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).

Spód i masę sernikową przygotować zgodnie w powyższymi instrukcjami. Masę przelać do tortownicy na ciasteczkowy spód.

Na dno piekarnika postawić miseczkę z wodą.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec sernik przez ok 70 - 80 min.

Po zakończonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik przez ok 15 min.

Następnie wyjąć sernik na blat, wystudzić do temperatury pokojowej, udekorować kremem i sezamkami a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Podawać mocno schłodzony.








Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty