Kurczak Buffalo (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Kurczak Buffalo

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Kurczak Buffalo to kultowe danie, które podbiło serca miłośników pikantnych smaków na całym świecie. Wywodzące się z amerykańskiego miasta Buffalo, skrzydełka, a także inne części kurczaka, pokryte są soczystym, pikantnym sosem, który sprawia, że każde kęsy są prawdziwą eksplozją smaków.

Kurczak Buffalo najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Tradycyjnie serwowany jest z chrupiącymi kawałkami marchewki i selera oraz kremowym dressingiem blue cheese lub ranczo, który łagodzi ostrość sosu. Idealnie komponuje się także w towarzystwie różnego rodzaju sałatek. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że kurczak Buffalo jest nie tylko przepyszną, ale również zrównoważoną potrawą.

Ja wykorzystałam w tym przepisie najlepszą cześć mięsa z kurczaka – polędwiczki. Przygotowanie polędwiczek z kurczaka w AirFryer z sosem Buffalo to prawdziwa uczta dla miłośników pikantnych smaków. To idealne połączenie chrupkości i pikantności. W zaledwie kilka minut możesz wyczarować soczyste, złociste polędwiczki, które staną się gwiazdą każdej imprezy czy rodzinnej kolacji. To danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Jest idealne na imprezy, spotkania z przyjaciółmi, a także jako wyjątkowy dodatek do wieczornego oglądania np.: meczu.

Dzięki prostocie przygotowania i wyjątkowemu smakowi, zawsze robi wrażenie na gościach. Kurczak Buffalo to prawdziwa gratka dla miłośników pikantnych potraw. Soczyste, chrupiące kawałki kurczaka pokryte pikantnym, maślanym sosem to połączenie, które trudno przebić. Niezależnie od tego, czy podajesz go na przyjęciu, czy cieszysz się nim w domowym zaciszu, kurczak Buffalo zawsze dostarcza wyjątkowych doznań smakowych. Spróbujcie sami i przekonajcie się, dlaczego to danie zdobyło tak ogromną popularność na całym świecie!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 234 kcal

W tym: Białka 12.46 g | Tłuszcze 10.48 g | Węglowodany 20.71 g (w tym cukry 6.54 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

- 400 g polędwiczek z kurczaka

- 1 jajko

- 2 łyżki mąki

- 1 łyżka oliwy z ostrych papryczek

- 1 łyżka oleju czosnkowego

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 5 łyżek mleka

- ½ łyżeczki wędzonej papryki

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki granulowanego czosnku

 

Składniki na panierkę:

 

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

- 1 szklanka płatków kukurydzianych

- ½ szklanki bułki tartej

- ½ szklanki mąki pszennej

  

Składniki na sos Buffalo:

 

- 2½ łyżki ostrego ketchupu

- 1½ łyżki ostrego sosu Sriracha

- 1½ łyżki pasty z papryki

- 2 łyżki masła klarowanego

- 2 łyżki miodu

- 5 ząbków czosnku

- 1 łyżka dobrej Whisky lub Brandy

- 1 płaska łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki

- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki

 

Przygotowanie:

 

Polędwiczki umyć, oczyścić z błonek oraz ścięgien, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

W kielichu blendera zmiksować wszystkie składniki marynaty na gładki mus. Mus przelać do pojemnika i namoczyć w nim kawałki mięsa. Mięso dokładnie wymieszać, aby marynata całkowicie je okryła. Pojemnik wstawić do lodówki na minimum 30 min a najlepiej na 1 h.   

Przygotować w tym czasie panierkę.

Płatki kukurydziane, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy umieść w mikserze lub malakserze i zmiksować na proszek. Panierkę przesypać do większego pojemnika.

Zamarynowane mięso wyjmować pojedynczo z marynaty i przekładać do pojemnika z panierką. Dokładnie panierować każdy kawałek mięsa ze wszystkich stron i układać na talerzu.

Opanierowane kawałki polędwiczek spryskać oliwą paprykową lub oliwą z oliwek.

Kosz AirFryera posmarować lub spryskać oliwą i ułożyć w nim mięsne kawałki.

Urządzenie ustawić na 180°C i piec polędwiczki przez 15 min, aż się zarumienią na złoty kolor.

W czasie, gdy polędwiczki będą się piekły przygotować sos Buffalo.

Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzać masło i krótko podsmażyć na nim rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ketchup, sos Sriracha, pastę paprykową i wszystkie przyprawy. Całość szybko i energicznie wymieszać a następnie ciągle mieszając podsmażać przez 1 min. Dodać miód oraz Whisky lub Brandy i nie przerywając mieszania doprowadzić do zagotowania aż sos się lekko zacznie pienić. Zdjąć z ognia i poczekać aż sos się uspokoi.

Upieczone polędwiczki przełożyć do miski i zalać sosem Buffalo. Delikatnie wymieszać, aby sos dokładnie pokrył każdy kawałek mięsa.

Podawać od razu na ciepło z warzywami lub sałatką.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty