Gelato z Czekoladowym Likierem Soplica (Ninja Creami - tylko dla osób pełnoletnich)

Gelato z Czekoladowym Likierem Soplica

(Ninja Creami NC300EU)

(tylko dla osób pełnoletnich)

 

Wyobraź sobie aksamitną taflę lodów, w której każdy kęs otula podniebienie bogactwem smaku prażonych orzechów laskowych i głębokiej, deserowej czekolady. Gelato z likierem czekoladowym Soplica to deser, który łączy w sobie włoską tradycję tworzenia lodów z polskim akcentem – likierem o charakterystycznym, słodko-kakaowym aromacie. To nie jest zwykły deser, a podróż przez warstwy smaków – od subtelnej mleczno-orzechowej bazy po rozgrzewający finisz z nutą alkoholu.

Historia praliny sięga XVII wieku, kiedy to francuski kucharz kuchni książęcej miał przypadkowo polać prażone orzechy karmelowym cukrem – i tak powstała pierwsza „pralina”. Włosi, mistrzowie kremowych deserów, szybko podchwycili ten smak i zamienili go w rozkoszną pastę, która stała się sercem wielu gelato. W tym przepisie rolę takiej pasty pełni krem Nutlove Choco Hazelnut – gęsty, intensywny i pełen charakteru, łączący w sobie aksamit czekolady z bogactwem orzechów laskowych.

Dodatek likieru Soplica o smaku czekoladowym sprawia, że deser nabiera głębi i elegancji. Alkohol nie tylko podbija smak, ale też poprawia strukturę – gelato staje się jeszcze bardziej miękkie i aksamitne a aromat czekolady staje się dłużej wyczuwalny. To propozycja idealna na wyjątkowe chwile – od romantycznego wieczoru we dwoje po eleganckie przyjęcie, gdzie z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Takie gelato to kwintesencja przyjemności – kremowe, gładkie z wyraźną nutą orzechów i deserowej czekolady, podkreśloną szlachetnym akcentem likieru. A przy tym na tyle proste w przygotowaniu, że można poczuć się jak włoski maestro gelati w zaciszu własnej kuchni.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 231 kcal

W tym: Białka 4.28 g | Tłuszcze 15.60 g | Węglowodany 17.30 g (w tym cukry 11.10 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 260 ml mleka 3,2%

- 140 ml śmietanki 36%

- 40 g cukru

- 25 g mleka w proszku

- 60 g kremu Nutlove o smaku Choco Hazelnut

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)

- 20 ml likieru Soplica Czekoladowa

- szczypta soli

- ½ łyżeczki gumy ksantanowej

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)



Przygotowanie:

 

Mleko podgrzać do 40–50°C (nie doprowadzać do wrzenia). Wsypać cukier, mleko w proszku i szczyptę soli. Mieszać trzepaczką do pełnego rozpuszczenia. Rozpuszczony cukier i mleko w proszku wiążą wodę ograniczając kryształki lodu i poprawiając kremowość.

Dodać krem Nutlove o smaku Choco Hazelnut a następnie dokładnie wymieszać go z bazą, aż całość nabierze jednolitej, aksamitnej konsystencji. Krem, dzięki swojej gęstej i jedwabistej strukturze, po połączeniu z mlekiem i śmietanką nada masie głębi smaku, łącząc w sobie nuty czekolady i orzechów laskowych w harmonijną, deserową kompozycję.

Zdjąć garnek z ognia, wlać śmietankę i wymieszać. Masę ostudzić do temperatury pokojowej. Jest to ważne, ponieważ nie należy dodawać alkoholu do gorącej bazy — odparuje aromat a równowaga mrożenia może zostać zaburzona.

Gumę ksantanową wymieszać w kieliszku z 1 dodatkową łyżeczką cukru (zapobiegnie to grudkom), wsypać do schłodzonej bazy i zblendować na gładką i jednolitą masę w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym typu żyrafa. Blendowanie wprowadza drobne pęcherzyki powietrza i równomiernie rozprowadza stabilizator.

Wlać Likier Czekoladowy Soplica i krótko wymieszać. Alkohol na końcu, bo obniża temperaturę zamarzania – dzięki temu lody pozostaną miękkie, ale nie „płynne”.

Przelać masę do pojemnika Ninja Creami, zamknąć i zamrozić masę w pozycji pionowej przez minimum 24 h.

Następne po min 24 h pojemnik wyjąć, odstawić na 5–10 minut na blacie w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie włożyć pojemnik do urządzenia i uruchomić program Gelato.

Jeśli konsystencja po pierwszym cyklu jest zbyt zbita, wykonać Re-Spin.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty