Filet z Piersi Kurczaka w Papirusie – Domowa Metoda
Filet z Piersi Kurczaka w Papirusie – Domowa
Metoda
Dziś chcę zaproponować domową opcję na szybki
i smaczny obiad inspirując się proponowanym przez pewną znaną firmę ,,Pomysłem
na – kurczaka w papirusie”. Zamiast kupować gotowe papirusy naszpikowane solą,
utwardzonym tłuszczem roślinnym, hydrolizatem białka pszennego, aromatami (z
glutenem), wzmacniaczem smaku (rybonukleotydy disodowe – SZKODLIWY DLA
ZDROWIA), maltodekstryą, regulatorem kwasowości (kwas cytrynowy), postanowiłam
przygotować filet z piersi kurczaka w papirusie po swojemu bez tylu dziwnych i
niepotrzebnych dodatków.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- zioła wg upodobań
- słodka papryka
- szczypta gałki muszkatołowej
- curry
- czosnek 1 ząbek
lub granulowany
- oliwa lub olej
Przygotowanie:
Piersi umyj i osusz. Każdą pierś przetnij w
poprzek na dwie części. Leciutko rozbij tłuczkiem lub pięścią (przez folię). Czosnek
posiekaj lub przeciśnij przez praskę i natrzyj filety, posyp ziołami, pieprzem,
papryką, gałką, curry i solą. Delikatnie skrop odrobiną oliwy lub oleju. Przygotuj
dwa kawałki pergaminu lub papieru do pieczenia. Następnie zawiń każdy kawałek
fileta w papier. Odstaw mięso na około 10-20 minut, aby przeszło przyprawami. Patelnię
dobrze rozgrzej (bez używania tłuszczu) i smaż mięso przez około 10 minut (w
zależności od grubości piersi) z jednej strony a następnie przewróć filet na
drugą stronę i smaż przez kolejne 10 minut.
Upieczone mięso wyjmij z pergaminu i
przełóż na talerz. Podawaj z ryżem, kaszą, tłuczonymi ziemniakami oraz z
ulubioną sałatką czy warzywami.
Życzę Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz