Filet z Piersi Kurczaka w Papirusie – Domowa Metoda


Filet z Piersi Kurczaka w Papirusie – Domowa Metoda

Dziś chcę zaproponować domową opcję na szybki i smaczny obiad inspirując się proponowanym przez pewną znaną firmę ,,Pomysłem na – kurczaka w papirusie”. Zamiast kupować gotowe papirusy naszpikowane solą, utwardzonym tłuszczem roślinnym, hydrolizatem białka pszennego, aromatami (z glutenem), wzmacniaczem smaku (rybonukleotydy disodowe – SZKODLIWY DLA ZDROWIA), maltodekstryą, regulatorem kwasowości (kwas cytrynowy), postanowiłam przygotować filet z piersi kurczaka w papirusie po swojemu bez tylu dziwnych i niepotrzebnych dodatków.



Składniki (na 4 porcje):

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- zioła wg upodobań
- słodka papryka
- szczypta gałki muszkatołowej
- curry
- czosnek 1 ząbek lub granulowany
- oliwa lub olej


Przygotowanie:

Piersi umyj i osusz. Każdą pierś przetnij w poprzek na dwie części. Leciutko rozbij tłuczkiem lub pięścią (przez folię). Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i natrzyj filety, posyp ziołami, pieprzem, papryką, gałką, curry i solą. Delikatnie skrop odrobiną oliwy lub oleju. Przygotuj dwa kawałki pergaminu lub papieru do pieczenia. Następnie zawiń każdy kawałek fileta w papier. Odstaw mięso na około 10-20 minut, aby przeszło przyprawami. Patelnię dobrze rozgrzej (bez używania tłuszczu) i smaż mięso przez około 10 minut (w zależności od grubości piersi) z jednej strony a następnie przewróć filet na drugą stronę i smaż przez kolejne 10 minut.
Upieczone mięso wyjmij z pergaminu i przełóż na talerz. Podawaj z ryżem, kaszą, tłuczonymi ziemniakami oraz z ulubioną sałatką czy warzywami.


Życzę Smacznego.





Komentarze

Popularne Posty