Roladowa Pizza ,,Hawajska”


Roladowa Pizza ,,Hawajska”


Wszyscy doskonale znamy pizzę w kształcie koła czy prostokąta. Ja chcę zaproponować dzisiaj pizzę w formie rolady uformowanej w wieniec. Myślę, że taka forma podania i przygotowania pizzy zaskoczy i spodoba się wszystkim domownikom czy gościom.



Składniki na ciasto:

- 7 g drożdży instant
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 500 g mąki pszennej typu 00



Składniki na farsz:

- Ketchup, sos pomidorowy lub passata pomidorowa
- 100 g szynki wieprzowej w plastrach
- ½ czerwonej papryki
- 150 g żółtego sera
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 mała cebula
- ananas z puszki w kawałkach
- sucha bazylia i oregano
- 1 jajko do posmarowania



Przygotowanie:

Do miski wlać mleko, olej dodać sól, cukier, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm.

Całość posmarować sosem pomidorowym, passatą pomidorową lub ketchupem. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka a kawałki ananasa na mniejsze cząstki. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

Wszystkie składniki razem z kukurydzą równomiernie rozsypać po całości ciasta. Na końcu posypać całość startym serem i przyprawić bazylią i oregano wg własnego uznania.   

Zawinąć ciasto jak roladę. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować w kształt koła. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Można także posypać całość odrobiną żółtego sera. Zostawić na ok 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180-190°C. Piec ok. 20-25 minut.

Rolowaną pizzę podawać z ulubionym sosem: czosnkowym, musztardowym, majonezowym czy barbecue.

Oczywiście można do farszu dodać lub wybrać wiele innych składników tu panuje absolutna dowolność zgodna z indywidualnymi upodobaniami. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, aby samodzielnie zagniatać ciasto można wykorzystać gotowe spody do pizzy dostępne praktycznie w każdym sklepie. Przy gotowych spodach nie ma potrzeby oczekiwać 30 min do wyrośnięcia ciasta tylko po uformowaniu go na blasze od razu wstawiać do nagrzanego piekarnika.



Życzę smacznego

Komentarze

Popularne Posty