Roladowa Pizza ,,Hawajska”
Roladowa
Pizza ,,Hawajska”
Wszyscy
doskonale znamy pizzę w kształcie koła czy prostokąta. Ja chcę zaproponować
dzisiaj pizzę w formie rolady uformowanej w wieniec. Myślę, że taka forma
podania i przygotowania pizzy zaskoczy i spodoba się wszystkim domownikom czy
gościom.
Składniki na
ciasto:
- 7 g drożdży
instant
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka
cukru
- 50 ml
oleju
- 1 łyżeczka
soli
- 1 duże
jajko
- 500 g mąki
pszennej typu 00
Składniki na
farsz:
- Ketchup,
sos pomidorowy lub passata pomidorowa
- 100 g
szynki wieprzowej w plastrach
- ½ czerwonej
papryki
- 150 g
żółtego sera
- 3 łyżki
kukurydzy konserwowej
- 1 mała
cebula
- ananas z
puszki w kawałkach
- sucha bazylia
i oregano
- 1 jajko do
posmarowania
Przygotowanie:
Do miski
wlać mleko, olej dodać sól, cukier, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
40 x 50 cm.
Całość
posmarować sosem pomidorowym, passatą pomidorową lub ketchupem. Wędlinę i paprykę pokroić
w kostkę. Cebulę pokroić w piórka a kawałki ananasa na mniejsze cząstki. Ser
żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki razem z
kukurydzą równomiernie rozsypać po całości ciasta. Na końcu posypać całość
startym serem i przyprawić bazylią i oregano wg własnego uznania.
Zawinąć
ciasto jak roladę. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować
w kształt koła. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Przed pieczeniem wierzch ciasta
posmarować rozkłóconym jajkiem. Można także posypać całość odrobiną żółtego
sera. Zostawić na ok 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180-190°C.
Piec ok. 20-25 minut.
Rolowaną pizzę
podawać z ulubionym sosem: czosnkowym, musztardowym, majonezowym czy barbecue.
Oczywiście
można do farszu dodać lub wybrać wiele innych składników tu panuje absolutna
dowolność zgodna z indywidualnymi upodobaniami. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu,
aby samodzielnie zagniatać ciasto można wykorzystać gotowe spody do pizzy
dostępne praktycznie w każdym sklepie. Przy gotowych spodach nie ma potrzeby
oczekiwać 30 min do wyrośnięcia ciasta tylko po uformowaniu go na blasze od
razu wstawiać do nagrzanego piekarnika.
Życzę
smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz