Lodowe Tiramisu


Lodowe Tiramisu

Upały za oknem nie odpuszczają. Tym rzazem pragnę zaproponować idealny deser na gorący długi weekend. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, lecz na efekt końcowy trzeba troszkę poczekać, ale naprawdę warto. Lodowe Tiramisu, czyli coś a’la rolada lodowa o smaku kawowo – waniliowo – czekoladowym, mega kremowa i rozpływająca się w ustach. Po prostu pycha. Polecam gorąco.



Składniki na formę:

- duże opakowanie biszkoptów podłużnych (ok 36 szt.)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki słodkiego kakao w proszku


Składniki na masę kawowo – kakaową:

- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g kakaowej masy kajmakowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wrzącej wody


Składniki na masę śmietankowo – waniliową:

- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią


 Dodatkowo:

- 3 łyżki gorzkiego kakao do dekoracji



Przygotowanie formy:

Foremkę typu keksówka wyłożyć bardzo dokładnie folią spożywczą. 100 ml mleka zagotować i rozpuścić w nim 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżki słodkiego kakao. Biszkopty podocinać ostrym nożem tak, aby pasowały do wyłożenia nimi dłuższych boków i spodu foremki keksowej. Gdy biszkopty są już dopasowane, każde ciastko krótko moczyć w mleku z kawą i kakao a następnie układać w foremce jedno obok drugiego (oba dłuższe boki i spód). Pozostałą mieszankę mleka z kawa i kakao odstawić na bok, gdyż będzie nam jeszcze potrzebna do ostatniej warstwy biszkoptów (zamykającej całość). Na czas przygotowywania mas lodowych foremkę z biszkoptami umieścić w zamrażarce.


Przygotowanie masy kawowo – kakaowej:

W dwóch łyżkach wrzącej wody dokładnie rozpuścić 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. W misie miksera umieścić śmietankę i kakaową masę kajmakową. Zacząć ubijać na najwyższych obrotach do chwili, aż masa zacznie przypominać średniej gęstości krem. Pod koniec ubijania dodać wcześniej zaparzoną i wystudzoną kawę. Miksować do połączenia składników. Masa powinna być średnio gęsta, na tyle, aby można było przełożyć ją do worka cukierniczego przy pomocy, którego w ostatniej fazie będzie można zapełniać formę.


Przygotowanie masy śmietankowo – waniliowej:

W misie miksera umieścić śmietankę i ubić ją na gęstą masę (nie na całkiem sztywno). Następnie, wąskim strumieniem wlewać mleko skondensowane (słodzone) nie przerywając miksowania. Na koniec dodać opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i chwilę jeszcze miksować do czasu dokładnego połączenia wszystkich składników. Podobnie jak w przypadku masy kawowo – kakaowej powinna ona być na tyle gęsta, aby można było również przełożyć ją do worka cukierniczego.


Przygotowanie lodowego Tiramisu:

Gdy obie masy są już gotowe formę z biszkoptami wyjąć z zamrażarki i zacząć wypełniać ją masami umieszczonymi w workach cukierniczych (oczywiście można użyć także zwykłej łyżki, lecz z workami jest łatwiej formować masę). Na tym etapie można użyć własnej inwencji twórczej. Ja natomiast swoje masy nakładałam naprzemiennie. Pierwsza warstwa składała się z paska masy kawowej i obok niej masy śmietankowej, druga warstwa to masa śmietankowa na masie kawowej a kawowa na śmietankowej, trzecia warstwa – patrz, warstwa pierwsza, czwarta warstwa – patrz, warstwa druga itd. Warto pod koniec zostawić ok 1½ cm przestrzeń, aby móc zamknąć całą masę kolejną warstwą biszkoptów. Biszkopty oczywiście również przed układaniem na masie krótko namoczyć w mleku z rozpuszczoną kawą i słodkim kakao. Lekko wszystko docisnąć a foremkę kilka razy ,,odbić” o blat, aby masa dobrze się w środku ułożyła i odpowietrzyła. Wierzch przykryć kawałkiem foli spożywczej i formę ponownie wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gdy Lodowe Tiramisu będzie już całkowicie zamrożone delikatnie wyjąc je z foremki, usunąć całą folię spożywczą i posypać ze wszystkich stron gorzkim kakao. Kroić ostrym nożem na plastry i podawać z kleksem bitej śmietany lub odrobiną polewy czekoladowej.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty