Ciasto Chałwowe Bez Pieczenia


Ciasto Chałwowe Bez Pieczenia

Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu Ciasto Chałwowe na bazie serka Mascarpone, śmietanki kremówki, Chałwy waniliowej, na maślanych herbatnikach i przełożone biszkoptami świetnie sprawdzi się przy każdej okazji. Czas przygotowania to zaledwie kilka chwil, lecz najgorsze jest to czekanie, aż całość dobrze stężeje i ciasto będzie gotowe do podania, ale warto poczekać gdyż naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam.

 
Składniki na krem:

- 270 g chałwy waniliowej
- 500 g serka Mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią Dr. Oetker


Dodatkowo:

- 1 duże op. prostokątnych herbatników maślanych
- 300 ml mocnej kawy lub herbaty wg preferencji
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 1 op. Biszkoptów tzw. Języczki


Polewa:

- 200 g mlecznej czekolady z migdałami lub orzechami
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietanki kremówki



Przygotowanie:

Prostokątną lub kwadratową formę (u mnie wymiary formy mają 35 x 35 cm), wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na dnie ułożyć warstwę herbatników maślanych ściśle jeden obok drugiego.

Zaparzyć bardzo mocą kawę lub herbat, dodać cukier i wymieszać.

W misie miksera umieścić serek Mascarpone, śmietankę, pokruszoną na drobne kawałki chałwę, oba rodzaje cukru waniliowego i zacząć wszystko ubijać na gęsty i jednolity krem. Zacząć od najniższych obrotów miksera stopniowo zwiększając do najwyższych. Krem będzie gotowy, gdy zaczną nie na nim odznaczać bardzo wyraźnie wzory z łopatek miksera.

Ubity krem podzielić na dwie równe części. Na przygotowany spód herbatnikowy wyłożyć pierwszą warstwę kremu. Biszkopty namaczać krótko w kawie lub herbacie (należy robić to szybko i sprawnie, aby biszkopty się nie rozpadły - ja użyłam kawy) i układać je na warstwie kremu (ściśle jeden obok drugiego). Teraz na warstwę biszkoptów wyłożyć pozostałą część kremu i wyrównać go. Następnie zamknąć całość kolejną warstwą herbatników maślanych. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.

Gdy krem już trochę stężeje przygotować polewę.

W garnuszku rozpuścić masło i śmietankę. Gdy całość się zagotuję zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie aż cała czekolada się rozpuści. Płynną polewę wylać na wierzch ciasta (herbatników), wyrównać i odstawić całość ponownie do lodówki. 

Chłodzić kilka godzin a najlepiej przez całą noc.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty