Carpaccio z buraków (* SERIA FIT *)


Carpaccio z buraków (*SERIA FIT*)

Alternatywa dla tradycyjnego włoskiego Carpaccio z wołowiny, które smakuje równie pysznie jak wygląda. Danie z grupy wegetariańskie. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu a zapewniam, że smakuje przepysznie. Polecam.

Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 258 kcal
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.



Składniki: 
(na 4 porcje)

- 4 średnie upieczone buraki (instrukcja pieczenia buraków poniżej)
- 100 g rukoli lub roszponki
- garść orzechów włoskich
- tarty parmezan
- ser feta lub min mozzarella
- oliwki zielone z migdałami lub bez
- łyżeczka kaparów
- sos z octem Balsamicznym z Modeny (polecam Monini)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 pomidor koktajlowy do dekoracji
- tost pełnoziarnisty (1 do 2 szt. na porcję)



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Buraki dokładnie umyć i osuszyć a następnie każdy zawinąć w kawałek folii aluminiowej. Buraków nie należy obierać. Ułożyć je na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1h (małe buraki) do 1½ h (duże buraki), z ustawieniem grzania góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec łatwo wchodzi w miąższ.

Buraki pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać.

Buraki do Carpaccio można przygotować nawet do dwóch dni wcześniej a po upieczeniu przechowywać w lodówce.

Talerz udekorować sosem z octu balsamicznego. Wystudzone buraki pokroić w bardzo cienkie plastry i poukładać na całej powierzchni talerza. Sałatę dokładnie umyć i osuszyć – ułożyć na burakach. Orzechy posiekać, ser feta lub min mozzarelle pokruszyć i dodać do dania. Całość udekorować kilkoma oliwkami, kaparami i pomidorem koktajlowym a na koniec posypać odrobiną tartego parmezanu. Przed podaniem polać niewielką ilością oliwy z oliwek oraz doprawić solą i pierzem.

Tosty opiec w tosterze lub w piekarniku (można też podpiec tosty na suchej patelni - do zarumienienia się).

Podawać, jako przystawkę z grzanką z pełnoziarnistego pieczywa.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty