Wieprzowina w Sosie Śmietanowo - Kurkowym (Multicooker / Szybkowar)

Wieprzowina w Sosie Śmietanowo - 

Kurkowym

(Multicooker / Szybkowar)

Aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach mięso z pysznym sosem śmietanowo – kurkowym to idealna propozycja na smaczny obiad. Polecam gorąco do wypróbowania.

 Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40


Kaloryczność potrawy w 100 g: 93 kcal

W tym: Białka 10.55 g | Tłuszcze 3.23 g | Węglowodany 2.90 g (w tym cukry 0.89 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- ok 700 g mięsa wieprzowego np. polędwiczka, łopatka, schab

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 duża cebula

- 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)

- 250 ml bulionu drobiowego

- 100 ml białego wina

- 1 łyżka masła klarowanego

- 100 ml śmietanki 30%

- 2½ łyżki mąki pszennej

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie pokroić na małe kotlety o grubości ok 1½ cm. Roztłuc tłuczkiem do mięsa na grubość ok 8 mm. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Cebulę posiekać w drobna kostkę.

Świeże kurki umyć pod bieżącą wodą. Mrożone wcześniej rozmrozić i opłukać wodą. W racie potrzeby pociąć na mniejsze kawałki.

Bulion wymieszać z winem i mąką tak, aby nie było grudek z mąki.

W misie Multicookera umieścić masło klarowane i włączyć program PODSMAŻANIE (na min 15 min).

Dodać posiekana cebulę, dusić ok 4 min często mieszając.

Do podsmażonej cebuli dodać kurki, wymieszać i dusić przez ok 5 min., często mieszając.

Następnie dodać mięso i całość podsmażać do końca programu. Mięso w trakcie kilkukrotnie przewrócić.

Na koniec wszystko zalać mieszanką bulionu z winem i mąką. Delikatnie wymieszać. Zamknąć pokrywę urządzenia i ustawić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / WIPRZOWINA.

Gdy program zakończy pracę otworzyć pokrywę urządzenia dodać śmietankę i całość wymieszać. W razie potrzeby danie doprawić wg własnych preferencji ulubionymi przyprawami.

Włączyć program ZAGĘSZCZANIA SOSU.

Po zakończeniu podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z ziemniakami, warzywami, kaszą, ryżem itp.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty