Zupa Krem Ziemniaczana (Multicooker / Szybkowar)

Zupa Krem Ziemniaczana

(Multicooker / Szybkowar)

Kremowa i aksamitna zupa ziemniaczana jest bardzo treściwa i pożywna. Polecam gorąco do wypróbowania.

 Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – 

Philips HD2151/40


Kaloryczność potrawy w 100 g: 97 kcal

W tym: Białka 5.06 g | Tłuszcze 2.67 g | Węglowodany 11.37 g (w tym cukry 1.77 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki:

 

- 3 duże podudzia z kurczaka

- 1 duża cebula

- 2 średnie marchewki

- 1 średni korzeń pietruszki

- ¼ bulwy selera

- ¼ pora

- 600 g obranych ziemniaków

- ±1 l wody

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka Vegety

- 1 łyżka suszonego lubczyku

- 1 łyżka klarowanego masła

 


 

Przygotowanie:

 

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Warzywa – marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler – obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Podudzia i pora umyć w letniej wodzie.

W misie Multicookera umieścić klarowane masło i uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 10 min.

Na maśle zeszklić cebulę przez ok 4 min. Dodać startą marchewkę, seler i pietruszkę. Wymieszać i całość podsmażać do zakończenia programu.

Następnie dodać starte ziemniaki, wymieszać.

Dodać podudzia i pora. Zalać zimną wodą do wysokości ostatniej podziałki na misie z oznaczeniem MAX. Dodać wszystkie przyprawy i ponownie wszystko wymieszać.

Zamknąć pokrywę urządzenia i włączyć program SPECJALNY PRZEPIS / ZUPA.

Po zakończeniu programu ostrożnie wyjąć podudzia oraz pora. Mięso obrać od kości. Powstały wywar zmiksować ręcznym blenderem na gładki krem.

Podawać od razu na ciepło z kawałkami mięsa z podudzi.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty