Pasteis de Nata (Portugalska Tarta Jajeczna)

Pasteis de Nata

(Portugalska Tarta Jajeczna)


Pasteis de Nata to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni portugalskiej. Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belem, skąd można spotkać je także pod nazwą Pasteis de Belem. Pasteis de Nata to dziewiętnastowieczna mała tarta z chrupiącym ciastem francuskim i nadzieniem kremowo-custardowym, z karmelizowanymi plamami na wierzchu. Przygotowanie tych wyśmienitych ciastek jest dość proste i każdy powinien dać sobie z nimi radę. Jeśli nigdy nie jedliście Pastel de Nata, to naprawdę warto wypróbować mój przepis i spróbować tych pysznych ciasteczek. Portugalczycy uwielbiają wszystko co słodkie, im słodszy deser tym lepszy 😊. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 110 g): 313 kcal

W tym: Białka 4.85 g | Tłuszcze 14.59 g | Węglowodany 39.47 g (w tym cukry 19.76 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

( na 12 sztuk)

 

- 600 g gotowego ciasta francuskiego

- 30 g mąki pszennej tortowej

- 250 ml mleka 3,2%

- 130 ml wody

- 220 g białego cukru

 - 4 żółtka jaj klasy M

- 2 laski cynamonu

- skórka z jednej dużej cytryny

 

 

Przygotowanie:

 

Płaty ciasta francuskiego rozwinąć na blacie jeden na drugim, wyrównać i delikatnie docisną, aby nie było między nimi pęcherzyków powietrza. Następnie ciasno zwiną w rulon względem krótszego boku. Podzielić go na 12 równych części.

Do przygotowania ciasteczek najlepsza będzie metalowa foremka do Muffinek.

Otwory foremki delikatnie natłuścić masłem lub olejem. Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i uformować kieszonkę a następnie umieścić w otworze foremki rozprowadzając ją po jej bokach. Najlepiej, aby kieszonka z ciasta lekko wystawała lub była równa z brzegiem foremki. Foremkę odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na czas przygotowywania kremu.

W tym momencie można już uruchomić nagrzewanie piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 250°C (bez termoobiegu - górna/dolna grzałka).

Przygotować dwa garnuszki. W jednym umieścić wodę i cukier a następnie rozpocząć proces podgrzewania (moc palnika ustawić na średnią).

W drugim garnuszku umieścić ½ porcji mleka, dodać skórkę z cytryny oraz laski cynamonu i zacząć podgrzewać. W pozostałej części mleka dokładnie wymieszać mąkę pszenną tak, aby nie było żadnych grudek. Płyny w obu garnkach często mieszać.

Gdy woda z cukrem zacznie wrzeć a cukier całkowicie się rozpuści zmniejszyć moc palnika na min i gotować powstały syrop przez min 6-10 min.

Natomiast gdy mleko w drugim garnuszku zacznie się gotować natychmiast zmniejszyć moc palnika do minimum i intensywnie mieszając dodać mieszankę mleka z mąką.  Nie przerywając mieszania gotować całość aż masa mocno zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i cienką stróżka zacząć wlewać syrop cukrowy do masy mlecznej nadal całość intensywnie mieszając.

Gotowy płyn przelać przez gęste sitko do wysokiego dzbanka, aby odcedzić skórkę cytrynową i cynamon. Do jeszcze gorącego wywaru dodać żółtka i ponownie wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się żółtek z mleczną masą.

Gotową masę porozlewać do kieszonek z ciasta. Nie zalewać kieszonek po samą górę a zostawić ok ½ cm wolnego miejsca, gdyż podczas pieczenia ciasto lekko się skurczy a zależy nam na tym, aby krem nie wypłynął z ciasta podczas pieczenia.

Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 17-20 min lub do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe a krem ​​zgęstnieje i pojawią się na nim charakterystyczne, przypalone (karmelizowane) plamy na wierzchu. Warto po kwadransie od momentu wstawienia foremki do piekarnika zacząć kontrolować poziom wypieczenia, bo nie wszystkie piekarniki grzeją dokładnie w taki sam sposób. (Patrz VIDEO).

Po upieczeniu wyciągnąć blaszkę na blat i pozostawić przez ok 15 min do wystygnięcia. Po tym czasie można delikatnie wyjąć ciasteczka z foremek i poukładać na talerzu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Można także oprószyć je z wierzchu dodatkowo mielonym cynamonem i odrobina brązowego cukru pudru.

Przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty