Sałatka z Burratą i Pieczonymi Burakami

Sałatka z Burratą i Pieczonymi Burakami

Prosta, pyszna, zdrowa… z odrobiną dekadencji. Pieczone buraki i niesamowicie kremowy ser Burrata to niesamowite połączenie. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 455 g): 849 kcal

W tym: Białka 33.53 g | Tłuszcze 72.51 g | Węglowodany 23.84 g (w tym cukry 21.42 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na 4 porcje)

 

- 4 szt. sera Burrata

- kiełki rzodkiewki

- kiełki lucerny

- 6 małych surowych buraków

 - 2 garście orzechów włoskich

- sos z octem Balsamicznym z Modeny o smaku pomarańczowym

- szpinak baby (ilość wg uznania)

- rukoli (ilość wg uznania)



Składniki na zielony sos:

 

- 2 garście świeżych liści bazylii

- 3 garście szpinaku baby

- 1½ garści orzechów włoskich

- 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

- sok z połowy cytryny

- szczypta soli

- 2 łyżki miodu

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Buraki umyć a następnie każdego buraka zawinąć luźno w folię aluminiową. Poukładać na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 1 h lub do czasu aż widelec będzie luźno wchodził w miąższ warzywa.

Buraki można upiec także w urządzeniu AirFryer. Zawinięte w folię aluminiowa buraki włożyć do kosza urządzenia. Temperaturę ustawić na 190°C i piec buraki prze ok 45 min lub do czasu aż widelec będzie luźno wchodził w miąższ warzywa.

Upieczone buraki wystudzić a następnie obrać ze skórki i pokroić w ok 4 mm grubości plastry.

Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.

Szpinak i rukolę w razie potrzeby umyć i dokładnie osuszyć.

W czasie pieczenia buraków przygotować zielony sos.



 

Przygotowanie zielonego sosu:

 

Szpinak i bazylie umyć pod bieżąca wodą, lekko osuszyć i umieścić w kielichu blendera lub w wysokim naczyniu. Dodać sok z cytryny, olej, miód, orzechy oraz szczyptę soli. Całość zmiksować na gładki i jednolity sos przy użyciu blendera kielichowego lub ręcznego typu żyrafa. Gdyby sos był zbyt gęsty można dodać jeszcze trochę oleju lub wody.




 

Przygotowanie końcowe:

 

Duże talerze udekorować odrobiną sosu balsamicznego. Na środku zrobić 2 kleksy z zielonego sosu. Na sosie luźno ułożyć odrobinę świeżego szpinaku i rukoli. Kulkę sera wyjąć z zalewy i pokroić na ok 4 - 5 plastrów. Trzeba zrobić do delikatnie i przy pomocy bardzo ostrego noża, aby ser zbytnio się nie rozlał w trakcie krojenia a potem układania na talerzu. Układać ser naprzemiennie z plastrami buraków. Na koniec całość udekorować dodatkowo kiełkami rzodkiewki i lucerny oraz oprószyć posiekanymi orzechami włoskimi i lekko skropić oliwą z oliwek lub olejem z awokado w sprayu oraz sosem balsamicznym i odrobiną zielonego sosu.

Od razu podawać.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty