Szafranowe Risotto ze Szparagami (Cook4me Tefal - Multicooker)

Szafranowe Risotto ze Szparagami

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Szafranowe Risotto ze szparagami za sprawą Cook4me to wyjątkowe danie, które możesz przygotować w zaledwie 30 minut. Ten cudowny, wiosenny posiłek jest nie tylko szybki i prosty do wykonania, ale również smakuje jak danie z najlepszej restauracji. To prawdziwy hit kulinarny prosto z Mediolanu!

Risotto zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Przepiękny, złocisty kolor zawdzięcza szafranowi, najdroższej przyprawie świata, pozyskiwanej z delikatnych, ciemnoczerwonych nitek kwiatu krokusa. Wystarczy szczypta tej niezwykłej przyprawy, aby risotto nabrało łagodnego, ale charakterystycznego smaku, który z pewnością Cię oczaruje.

Dodatek szparagów wprowadza do tego dania świeżość i chrupkość, idealnie komponując się z kremową konsystencją risotto. Szparagi są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych, co czyni to danie jeszcze bardziej wyjątkowym.

Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu. Szafranowe Risotto ze szparagami to prosty, szybki, a zarazem wyrafinowany posiłek, który zachwyci Twoje kubki smakowe i sprawi, że poczujesz się jak w sercu włoskiej kuchni.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

Kaloryczność potrawy w 100 g: 88 kcal

W tym: Białka 3.06 g | Tłuszcze 2.40 g | Węglowodany 11.51 g (w tym cukry 0.72 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 500 g zielonych szparagów

- 1½ szklanki ryżu do risotto

- szczypta nitek szafranu

- 100 ml białego wytrawnego wina

- 1 duża cebula

- ok 1 litra bulionu drobiowego lub warzywnego

- 70 g tartego parmezanu

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 płaska łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki wędzonej papryki

- 2 łyżki klarowanego masła





Przygotowanie:

 

 

W szparagach odciąć lub odłamać zrogowaciałe końcówki. Następnie oczyścić łodygi, umyć szparagi pod bieżącą zimną wodą. Szparagi pokroić na małe talarki pozostawiając ich główki w całości. Główki odłożyć na bok, będą gotowane osobno.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

W misie Multicookera umieścić klarowane masło i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę. Do cebuli dodać pokrojone łodygi szparagów i smażyć przez 3 min.

Dodać ryż, wino oraz wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć przez 3 min aż alkohol z wina odparuje.

W moździerzu utrzeć na proszek szczyptę szafranu i wymieszać go z bulionem.

Bulion wlać do misy i całość wymieszać.

Zamknąć pokrywę Multicookera i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 10 min.

W tym czasie w małym garnuszku zagotować szklankę wody z dodatkiem ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką masła i 1 łyżeczką cukru. Do gotującej się wody wrzucić główki szparagów i gotować je przez 4 min. Odcedzić i odłożyć do końcowej dekoracji.  

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę Multicookera a następnie dodać tarty parmezan i całość dokładnie wymieszać aż risotto nabierze kremowej konsystencji.

Podawać od razu na ciepło dekorując danie dodatkowo ugotowanymi główkami szparagów.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty