Prażone Jabłka
Prażone jabłka to jeden z tych przysmaków, które niosą
ze sobą ciepło i nostalgię, przywołując wspomnienia z babcinej kuchni. To
prosty, ale pełen smaku deser, który na przestrzeni wieków cieszył się ogromną
popularnością w wielu europejskich domach. Już w średniowieczu jabłka były
jednym z podstawowych owoców używanych w kuchni – łatwo dostępne, tanie, a do
tego doskonale nadające się do długiego przechowywania w formie przetworów.
Prażenie jabłek było sposobem na ich konserwację i wykorzystanie poza sezonem.
Smak prażonych jabłek to kwintesencja jesieni –
słodko-kwaśna nuta miękkich owoców, często wzbogacona cynamonem, tworzy
idealnie zbalansowaną kompozycję. To aromat świeżo zerwanych jabłek,
karmelizujący się cukier, który otula owoce subtelną słodyczą. Kwaśne odmiany
jabłek, takie jak np.: antonówki, zachowują lekką kwaskowatość, co czyni danie
orzeźwiającym, a jednocześnie kojącym.
Prażone jabłka to niezwykle uniwersalny dodatek. Mogą
być używane jako nadzienie do szarlotki, naleśników czy racuchów. Doskonale
komponują się z lodami waniliowymi, tworząc kontrast między ciepłem a zimnem, a
także jako dodatek do owsianki czy jogurtu na śniadanie. Można je też serwować
jako deser na ciepło, posypane kruszonką lub z odrobiną bitej śmietany, tworząc
szybką wersję Crumble.
W bardziej wykwintnych odsłonach, prażone jabłka
świetnie sprawdzają się w połączeniu z serami – na przykład z pleśniowym serem
typu camembert, gdzie ich słodko-kwaśny smak doskonale równoważy słoność i
kremowość sera. W wytrawnej kuchni, prażone jabłka bywają dodatkiem do
pieczonego mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, gdzie stanowią owocowy akcent
podkreślający głęboki smak potrawy.
Nie można też zapomnieć o ich wartości odżywczej –
jabłka są bogate w błonnik, witaminę C oraz naturalne przeciwutleniacze, dzięki
czemu prażone jabłka to nie tylko smaczny, ale i zdrowy deser, który można bez
wyrzutów sumienia serwować zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Prażone jabłka to smak przeszłości, który z
powodzeniem można wkomponować we współczesne dania, tworząc ciekawe połączenia
tradycji i nowoczesności. Zrób koniecznie już dziś.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 64 kcal
W
tym: Białka 0.37 g | Tłuszcze 0.37 g | Węglowodany 13.79 g (w tym cukry 13.37
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki:
-
ok 3 kg jabłek najlepiej kwaśnych
- 150
g cukru (ilość można dostosować do własnych preferencji)
- 80
ml wody
- sok
z 1 cytryny
- 1
laska wanilii
Przygotowanie:
Należy wybrać kwaśne, nieuszkodzone i twardsze jabłka. Najlepsze odmiany jabłek nadające się do prażenia to: Antonówka, Szara Reneta, Boskoop, Cortland, Jonagold, Lobo, Golden Delicious lub Szampion.
Jabłka umyć, obrać i usuwając gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę o grubości min 1½ cm.Pokrojone jabłka umieścić w szerokim garnku z grubym i
dodać wodę cukier oraz sok z 1 cytryny, aby zapobiec ich ciemnieniu.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka
i dodać do garnka z jabłkami. Delikatnie wymieszać i zacząć podgrzewać.
Całość gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś
czas, aż nadmiar wody i soków odparuje a jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać,
ale nadal będą miały widoczne kawałki (zajmie to około 15-20 minut).
Przygotować ok 3 słoiki o pojemności 900 ml. Słoiki i
nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć.
Gdy jabłka osiągną pożądaną konsystencję, przełożyć jeszcze
gorące jabłka do słoików i szczelnie zakręcić słoiki.
Odstawić do wystygnięcia. W trakcie, gdy jabłka będą
stygły zakrętki powinny się zassać do środka. Pasteryzacja w tej sytuacji nie
jest potrzebna.
Prażone jabłka świetnie nadają się jako dodatek do
naleśników, racuchów, szarlotki, lub jako samodzielny deser.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz