Podobają Ci się przepisy???

Fit Racuszki z Jabłkiem (*SERIA FIT*)

Fit Racuszki z Jabłkiem

(*SERIA FIT*)

 

Mięciutkie, złociste i pachnące cynamonem racuszki to smak dzieciństwa, który wielu osobom kojarzy się z niedzielnym porankiem u babci. Tutaj jednak przybierają nową, lżejszą odsłonę – bez cukru, na mieszance mąki owsianej i orkiszowej pełnoziarnistej, ze skyrem i odrobiną izolatu białka. Dzięki temu zyskują delikatną, puszystą strukturę i przyjemnie jabłkowy aromat a przy tym są znacznie bardziej wartościowe od klasycznych.

Słodycz startych jabłek i aromat cynamonu nadają ciastu naturalny smak, nie wymagający dosładzania cukrem. Skyr i izolat białka wzbogacają racuszki w pełnowartościowe białko, które wspiera regenerację i zapewnia sytość na długo. Mąka owsiana i pełnoziarnista orkiszowa dostarczają błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów a jednocześnie mają niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna tortowa – dlatego racuszki nie powodują gwałtownych skoków cukru.

Smażone są na minimalnej ilości tłuszczu, co obniża ich kaloryczność. Każdy mały racuszek to jedynie ok. 38 kcal i aż 2–3 g białka – można więc zjeść kilka bez wyrzutów sumienia, traktując je jako pełnowartościowe śniadanie, zdrową przekąskę lub słodką „nagrodę” po treningu.

To propozycja dla tych, którzy chcą łączyć smak domowych przysmaków z troską o zdrowie i sylwetkę. Racuszki świetnie smakują na ciepło, podane z kleksem jogurtu i owocami sezonowymi, ale sprawdzą się też na zimno w lunchboxie czy jako zdrowa przekąska dla dzieci. To dowód, że tradycyjne smaki można przygotować w sposób nowoczesny, lekki i przyjazny dla figury – bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 136 kcal

W tym: Białka 7.50 g | Tłuszcze 4.50 g | Węglowodany 18.40 g (w tym cukry 4.90 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 Składniki:

 

- 1 jabłko (ok. 150 g)

- 150 g skyru naturalnego

- 1 jajko

- 15 g izolatu białka (waniliowy, naturalny lub biała czekolada)

- 50 g mąki owsianej

- 35 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typu 1850

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

- 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)

- olej w sprayu lub odrobina oleju rzepakowego do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Należy wybrać soczyste, aromatyczne jabłko. W razie twardej skórki obrać owoc a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Powstały miąższ wraz z sokiem odstawić na chwilę.

W dużej misce umieścić skyr, wbić jajko, dodać odżywkę białkową oraz cynamon. Całość wymieszać rózgą lub łyżką do połączenia składników.

W osobnej miseczce wymieszać mąkę owsianą z mąką orkiszową pełnoziarnistą, proszkiem do pieczenia, erytrytolem i szczyptą soli.

Składniki suche wsypać do mokrych, dodać starte jabłko wraz z sokiem. Wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej, ale wciąż lejącej masy. W razie potrzeby dodać 2 łyżki mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną na średnim ogniu. Lekko spryskać ją olejem w sprayu lub posmarować pędzelkiem minimalną ilością oleju.

Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię, formując małe, okrągłe placuszki i pozostawiając odstępy między nimi.

Smażyć na małym ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i brzegi się zetną. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złocistego koloru oraz puszystej struktury w środku.

Usmażone racuszki zdjąć na talerz. Podawać na ciepło – same z kleksem jogurtu, świeżymi owocami, musem owocowym lub oprószone cynamonem lub zmielonym na puder erytrytolem.

Smacznego.

Podobał Ci się ten przepis? 

📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty