Fit Racuszki z Jabłkiem (*SERIA FIT*)
(*SERIA FIT*)
Mięciutkie, złociste i pachnące cynamonem racuszki to smak dzieciństwa,
który wielu osobom kojarzy się z niedzielnym porankiem u babci. Tutaj jednak
przybierają nową, lżejszą odsłonę – bez cukru, na mieszance mąki owsianej i
orkiszowej pełnoziarnistej, ze skyrem i odrobiną izolatu białka. Dzięki temu
zyskują delikatną, puszystą strukturę i przyjemnie jabłkowy aromat a przy tym
są znacznie bardziej wartościowe od klasycznych.
Słodycz startych jabłek i aromat cynamonu nadają ciastu naturalny smak, nie
wymagający dosładzania cukrem. Skyr i izolat białka wzbogacają racuszki w
pełnowartościowe białko, które wspiera regenerację i zapewnia sytość na długo.
Mąka owsiana i pełnoziarnista orkiszowa dostarczają błonnika, witamin z grupy B
oraz minerałów a jednocześnie mają niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna
tortowa – dlatego racuszki nie powodują gwałtownych skoków cukru.
Smażone są na minimalnej ilości tłuszczu, co obniża ich kaloryczność. Każdy
mały racuszek to jedynie ok. 38 kcal i aż 2–3 g białka – można więc zjeść kilka
bez wyrzutów sumienia, traktując je jako pełnowartościowe śniadanie, zdrową
przekąskę lub słodką „nagrodę” po treningu.
To propozycja dla tych, którzy chcą łączyć smak domowych przysmaków z
troską o zdrowie i sylwetkę. Racuszki świetnie smakują na ciepło, podane z
kleksem jogurtu i owocami sezonowymi, ale sprawdzą się też na zimno w
lunchboxie czy jako zdrowa przekąska dla dzieci. To dowód, że tradycyjne smaki
można przygotować w sposób nowoczesny, lekki i przyjazny dla figury – bez
rezygnowania z przyjemności jedzenia.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 136 kcal
W tym: Białka 7.50 g | Tłuszcze 4.50 g | Węglowodany 18.40
g (w tym cukry 4.90 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 150
g skyru naturalnego
- 1
jajko
- 15
g izolatu białka (waniliowy, naturalny lub biała czekolada)
- 50
g mąki owsianej
- 35
g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typu 1850
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- ½
łyżeczki cynamonu
- szczypta
soli
- 2
łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
- olej
w sprayu lub odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Należy wybrać soczyste, aromatyczne
jabłko. W razie twardej skórki obrać owoc a następnie zetrzeć na tarce o grubych
oczkach. Powstały miąższ wraz z sokiem odstawić na chwilę.
W dużej misce umieścić skyr, wbić jajko,
dodać odżywkę białkową oraz cynamon. Całość wymieszać rózgą lub łyżką do
połączenia składników.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę owsianą
z mąką orkiszową pełnoziarnistą, proszkiem do pieczenia, erytrytolem i szczyptą
soli.
Składniki suche wsypać do mokrych, dodać
starte jabłko wraz z sokiem. Wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej, ale wciąż
lejącej masy. W razie potrzeby dodać 2 łyżki mleka, aby uzyskać konsystencję
gęstej śmietany.
Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną
na średnim ogniu. Lekko spryskać ją olejem w sprayu lub posmarować pędzelkiem
minimalną ilością oleju.
Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię,
formując małe, okrągłe placuszki i pozostawiając odstępy między nimi.
Smażyć na małym ogniu po 2–3 minuty z
każdej strony, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i brzegi się
zetną. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złocistego
koloru oraz puszystej struktury w środku.
Usmażone racuszki zdjąć na talerz. Podawać
na ciepło – same z kleksem jogurtu, świeżymi owocami, musem owocowym lub
oprószone cynamonem lub zmielonym na puder erytrytolem.
Smacznego.
Podobał Ci się ten przepis?
📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!
Komentarze
Prześlij komentarz