Podudzia z Kurczaka Pieczone w Arbuzie


Podudzia z Kurczaka Pieczone w Arbuzie

Dość wymyślne danie i mój totalny eksperyment a jednoczenie bardzo proste i szybkie w procesie przygotowania. Ale muszę przyznać, że efekt końcowy mnie zaskoczył. Podudzia są naprawdę mega delikatne i mięciutkie z posmakiem delikatnej słodyczy arbuza. Połączenie marynaty z powstałym podczas pieczenia syropem z arbuza tworzy niesamowity sos, którym można delikatnie polać podudzia lub ewentualne dodatki tj. ziemniaki, ryż itp. Z wydrążonego miąższu można przygotować pyszną sałatkę, która idealnie będzie pasowała do upieczonych w arbuzie podudzi. Przepis na sałatkę w linku: 
http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/07/saatka-z-arbuzem-i-serem-feta.html
Polecam gorąco do wypróbowania.

Składniki:
(dla ok 4 osób)

- 1 duży podłużny arbuz
- 8 podudzi z kurczaka


 Dodatkowo:

- przyprawa do kurczaka ,,Złocista”
- przyprawa do kurczaka ,,Staropolska”
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- czosnek granulowany lub świeży
- suszona cebulka
- 5 łyżek oleju



Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W miseczce połączyć olej z wszystkimi przyprawami (ilość przypraw wg własnych preferencji). Podudzia umieścić w pojemniku/misce i zalać przygotowaną marynatą. Ręcznie każde podudzie natrzeć marynatą a następnie pojemnik/miskę szczelne zamknąć (pokrywką lub folią spożywczą) i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Arbuza ściąć na podłużnej jego części mniej więcej na wysokości 1/3 jego wysokość. Umieścić go w głębszym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. 

Łyżką delikatnie wydrążyć miąższ zostawiając ok 1/3 miąższu na spodzie łupiny. 


Wydrążony miąższ pozostawić do przygotowania np.: sałatki (można także zrobić lemoniadę arbuzową: http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/06/lemoniada-arbuzowa.html lub nalewkę - przepis wkrótce). W wydrążonej łupinie umieścić zamarynowane podudzia z kurczaka wraz z całą marynatą. 

Wierzch arbuza nakryć odciętą częścią łupiny i spiąć przy pomocy wykałaczek. 

Tak przygotowanego arbuza (razem z naczyniem żaroodpornym lub brytfanką) umieścić w zimnym piekarniku. Temperaturę pieczenia ustawić na 160°C i piec całość przez ok 2h.

Po upieczeniu delikatnie i ostrożnie odpiąć wierzchnią łupinę i podawać podudzia na ciepło z młodymi ziemniakami, ryżem lub ulubioną sałatką.




Smacznego


Komentarze

Popularne Posty