Sałatka z Arbuzem i Serem Feta


Sałatka z Arbuzem i Serem Feta

Pyszna, aromatyczna, typowo letnia sałatka, która sprawdzi się przy każdej okazji. Delikatna słodycz arbuza przełamana słonym smakiem fety idealnie się ze sobą komponują. Sałatka bardzo orzeźwiająca ale i dość sycąca. Polecam.   


Składniki:
(dla ok 4 osób)

- ½ główki sałaty lodowej
- rukola
- ½ małego arbuza lub 2 szklanki miąższu z arbuza bez pestek pokrojone w kostkę
- garść pestek słonecznika
- 200 g sera feta
- czarne oliwki
- zielone oliwki
- 1 cebulka biała lub czerwona


Składniki na sos:

- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- odrobina sosu z octem balsamicznym (opcjonalne)
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Miąższ z arbuza oczyścić z pestek i pokroić na małe kostki. Oba rodzaje sałaty umyć i osuszyć a następnie posiekać na mniejsze cząstki. Ser feta pokroić na małe kosteczki, cebulkę w piórka a oliwki poprzekrawać na pół. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor.

Przygotować sos. W szklance wymieszać ze sobą do połączenia się składników: oliwę z oliwek, miód, ½ łyżeczki sosu z octem balsamicznym i sokiem z cytryny.

Talerze skropić niewielką ilością sosu z octem balsamicznym. Spód talerza wyściełać mieszanką sałat i po kolei umieszczać na niej pozostałe składniki w tzw. ,,artystycznym nieładzie”.  Całość posypać uprażonymi ziarnami słonecznika, doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą oraz polać przygotowanym wcześniej sosem.

Podawać od razu po przygotowaniu.




Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty