Pleśniak


Pleśniak

Pleśniak to ciasto, które bardzo modne i popularne było w latach 40-tych. Potem w latach 80-tych na chwilę wróciło do łask i bywało na stołach podczas różnych imprez okolicznościowych. Znane jest też pod nazwą skubaniec lub przekładaniec. Dziś ponownie, coraz częściej wraca na polskie stoły i zachwyca wielbicieli słodkości. Jest to ciasto dość proste w przygotowaniu i jednocześnie bardzo pyszne. Polecam gorąco.




Składniki na ciasto:

- 200 g masła, schłodzonego
- 5 żółtek
- 400 g mąki pszennej
- 1½  łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%


Dodatkowo:

- 600 g konfitury wiśniowej lub innej z kwaśnych owoców


Składniki na bezową piankę:

- białka z 5 jaj
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie ciasta:

Zimne masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodając pozostałe składniki zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej z nich dodać kakao, po czym ponownie zagnieść, aby kakao dokładnie połączyło się z ciastem. Uformować 3 kule i każdą owinąć folią spożywczą a następnie włożyć do zamrażarki na ok 30 min.


Przygotowanie bezowej pianki:

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.


Przygotowanie końcowe:

Kwadratową lub prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Na spod blachy zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta i wyrównać tak, aby całe dno było dokładnie przykryte. Na ciasto wyłożyć konfiturę, wyrównać. Kolejna warstwa to ciemne ciasto również starte na tarce i równomiernie pokrywające warstwę konfitury. Następnie na warstwie ciemnego ciasta równomiernie wyłożyć masę bezową. Końcowym etapem jest posypanie wierzchu masy bezowej startym na tarce jasnym ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50 minut.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku, aby zapobiec opadnięciu piany. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Przed podaniem wierzch ciasta można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.






Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty