Odrywane Bułeczki z Dodatkiem Słodzonego Mleka Skondensowanego i Kawałkami Czekolady

Odrywane Bułeczki z Dodatkiem Słodzonego Mleka Skondensowanego i Kawałkami Czekolady

Mięciutkie i puszyste bułeczki z kawałkami czekolady to idealna przekąska do szkoły lub pracy. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 32 g): 130 kcal

W tym: Białka 2.60 g | Tłuszcze 5.54 g | Węglowodany 16.74 g ( w tym cukry 6.26 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 20 sztuk)

 

- 300 g mąki pszennej 650

- 30 g słodzonego mleka skondensowanego

- 40 g cukru

- 20 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant

- ½ łyżeczki soli

- 30 g miękkiego masła

 


Dodatkowo:

 

- 150 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych

- 1 łyżka roztopionego masła

- 1 łyżka słodzonego mleka skondensowanego

- 2 łyżki prażonych chipsów kokosowych lub płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:


Mleko pogrzać do ok 40°C. Do mleka dodać 2 łyżki mąki, cukier oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę. W przypadku zastosowania drożdży instant tę czynność można pominąć, bez konieczności robienia zaczynu.

W misie miksera umieścić pozostała mąkę, mleko skondensowane oraz sól. Wymieszać a następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Całość ponownie delikatnie wymieszać aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. W mikserze założyć hak do wyrabiania ciast i rozpocząć proces mechanicznego wyrabiania. Moc miksera ustawić na średnich obrotach. Ciasto wyrabiać tak długo aż całe będzie idealnie odchodziło od ścianek misy. Ten proces potrwa ok 10-15 min, więc należy uzbroić się w cierpliwość i pod żadnym pozorem nie dodawać więcej mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione dodać miękkie masło i ponownie rozpocząć proces wyrabiania. Podobnie ja za pierwszym razem ciasto wyrabiać tak długo aż ciasto będzie idealnie odchodzić od ścianek misy i zawinie się na haku.

Gotowe ciasto wyjąć na blat lub stolnicę i delikatnie uformować w kulę. Kulę ciasta przełożyć do suchej miski, przykryć folią spożywczą a następnie odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto, co najmniej podwoi swą objętość (na min 1h)

Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie przenieść je na blat lub stolnicę, dodać posiekana czekoladę lub groszki czekoladowe i krótko wyrobić dłońmi, aby odgazować ciasto i aby czekolada równomiernie się wymieszała. Dłonie można delikatnie nasmarować masłem lub olejem, aby ciasto zbytnio nie kleiło się do rąk. Następnie podzielić ciasto na 20 równych kawałków (po ok 30 g każdy kawałek). Z każdej porcji ciasta formować kulkę. Kulki układać luźno w foremce.

Gdy forma będzie już wypełniona ciastem, przykryć ją folią spożywczą i ponownie odstawić na ok 30 min w ciepłe miejsce, aby kulki znowu, co najmniej podwoiły swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę z wyrośniętymi bułeczkami umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 25 min. W tym czasie przygotować lukier.

Czubatą łyżkę masła roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej. Dodać łyżkę słodzonego mleka skondensowanego a następnie dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Na suchej patelni delikatnie podprażyć chipsy kokosowe lub płatki migdałowe (na złoty kolor).

Bułeczki po upieczeniu od razu wyjąć z formy na blat lub kratkę i posmarować wcześniej przygotowanym lukrem, gdy bułeczki są jeszcze ciepłe następnie posypać je prażonymi chipsami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.




Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty