Sernik z Mango

Sernik z Mango

 

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, dlatego tak chętnie je piekę. Dziś przedstawiam niesamowicie kremowy a jednocześnie bardzo delikatny sernik z dodatkiem aromatycznej i pulpy z egzotycznego mango, która nadaje mu nie tylko oryginalny smak, ale także przepiękny kolor. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 278 kcal

W tym: Białka 6.03 g | Tłuszcze 17.95 g | Węglowodany 22.93 g ( w tym cukry 13.09 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na spód:

 

- 300 g herbatników

- 50 g masła

- 1 op. podłużnych lub okrągłych biszkoptów

- kubek mocnej kawy

 


Składniki na masę sernikową:

 

- 1 kg twarogu sernikowego tłustego lub półtłustego (polecam z Piątnicy)

- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego

- 100 g kwaśnej śmietany 18%

- 450 g pulpy z mango

- 3 duże jajka

- 3 łyżki maki ziemniaczanej

- 1 łyżka mąki pszennej

 


Dodatkowo: 

 

- 250 g serka Mascarpone

- 300 ml śmietanki kremówki 36%

- 2 op. śmietan-mixu

- 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie spodu:


Piekarnik rozgrzać do 160°C opcja dolna/górna grzałka lub 150°C w opcji z termoobiegiem.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Herbatniki bardzo drobno zmiksować (na tzw. ,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych herbatników i wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać.

Zaparzyć i chwilę przestudzić mocna, czarną kawę. Podłużne lub okrągłe biszkopty krótko maczać w kawie i ciasno układać na ciasteczkowym spodzie.

Odstawić do lodówki.

 

Przygotowanie masy sernikowej:


W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę sernikową jednocześnie. Zacząć ubijać od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Masę ubijać ok 4-5 min aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Nie ubijać zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.

Masę serową delikatnie przelać na herbatnikowo – biszkoptowy spód i wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 60 – 70 min.

Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej przygotować końcową dekorację.

 

Przygotowanie dekoracji:


Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę, wsypać cukier puder oraz 2 opakowania śmietan-mixu i zacząć ubijać. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

Gotowy krem rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni sernika, wyrównać i udekorować kleksami pulpy z mango.

Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Podawać schłodzony.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty