Chlebek Cebulowy z Garnka

Chlebek Cebulowy z Garnka

 

Pyszny, aromatyczny i łatwy do zrobienia chlebek, który zawsze wychodzi. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 199 kcal

W tym: Białka 6.40 g | Tłuszcze 1.52 g | Węglowodany 38.82 g ( w tym cukry 2.56 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 480 g mąki pszennej chlebowej typu 650

- 2 łyżeczki suchych drożdży instant

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżka cukru

- 375 ml ciepłej wody (ok 40°C)

- 2 łyżki prażonej cebulki



 

Przygotowanie:

 


W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier i drożdże, wymieszać. Prażoną cebulkę zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 min a następnie dodać całość do suchych składników. Wszystko bardzo szybko i dokładnie wymieszać łopatką do uzyskania jednolitej masy. Można zrobić to także mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta.

Miskę przykryć wilgotną ściereczką lnianą lub bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce na min 2½ godziny.

Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję galarety.

Na środkową półkę piekarnika wstawić duży garnek z pokrywka do wypieku chleba lub naczynie żaroodporne z pokrywką i ustawić nagrzewanie piekarnika na 230°C (opcja bez termoobiegu) lub 220°C (w opcji z termoobiegiem).

Blat delikatnie podsypać odrobina mąki i wyłożyć wyrośnięte ciasto z miski. Przy pomocy łopatki krótki zagnieść ciasto składając je ku środkowi a następnie uformować kulkę i przełożyć ją na papier do pieczenia.

Gdy garnek i piekarnik będą już nagrzane do wymaganej temperatury, bardzo ostrożnie wyjąc rozgrzany garnek z piekarnika i szybciutko umieścić w nim uformowany bochenek razem z papierem do pieczenia. Garnek przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec chlebek przez 30 min pod przykryciem a następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać go jeszcze przez 12 min.

Upieczony chleb ostrożnie wyjąc z garnka i ostudzić na kratce. 




*Chlebek można upiec również w wersji bez cebulki lub ją zastąpić np.: pestkami z dyni, słonecznika lub ulubionymi ziarnami tj.: len, sezam czy czarnuszka, stosując dokładnie wszystkie powyższe wskazówki. 


Smacznego


Komentarze

Popularne Posty