Chleb Korzenny Bez Wyrabiania

Chleb Korzenny Bez Wyrabiania

 

Zamiast Bagietki Korzennej proponuje dziś wersję XXL, czyli Chleb Korzenny. Wypieka się go z bardzo luźnego ciasta, dzięki temu jego miąższ posiada charakterystyczne i duże pory. Skórka jest bardzo chrupiąca i mocniej spieczona a środek mięciutki i delikatny.  Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 197 kcal

W tym: Białka 6.02 g | Tłuszcze 0.62 g | Węglowodany 42.78 g ( w tym cukry 2.23 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant

- 280 ml ciepłej wody

- 1 łyżeczka cukru

- 350 g mąki typ 405

- 1 łyżeczka soli

- ok. 50 g mąki do podsypywania

 

 

Przygotowanie:

 

Rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie. W misce wymieszać mąkę z solą i wlać wodę drożdżową. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się jednolita masa. Mogą w niej pozostać drobne grudki.

Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 h do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość

Następnie blat dość mocno oprószyć mąką i wylać na nią wyrośnięte ciasto. Wierzch ciasta także oprószyć mąką i zacząć kołysać ciastem w tę i z powrotem, aż ciasto całkowicie pokryje się mąką (pod żadnym pozorem nie ugniatać i nie wyrabiać ciasta!!! – w cieście mają pozostać pęcherzyki powietrza).

Tak przygotowane ciasto przenieść na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i lekko skręcić względem własnej osi oraz delikatnie uformować go na kształt bochenka chleba.

Uwaga: Konsystencja ciasta będzie dość miękka i lejąca, ale taka właśnie ma być.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C (grzałka góra/dół) wraz z wysoką blachą umieszczoną na samym dole piekarnika.

Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, ostrożnie wlać ok 1 litra wody do dolnej, wysokiej blachy. Blachę z chlebem wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 35 min. Para wodna z gorącej wody sprawi, że powierzchnia chleba będzie wyjątkowo smaczna i chrupiąca.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Chleb korzenny smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepły ze świeżym masłem lub nasączony oliwą z oliwek.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty