Nocne Bułeczki Śniadaniowe

Nocne Bułeczki Śniadaniowe

 

Zaledwie kilka składników, które znajdą się w prawie każdej kuchni. Kilka prostych kroków i rano można cieszyć się smakiem świeżych, niesamowicie chrupiących bułeczek. Upieczenie nocnych bułeczek jeszcze nigdy nie były tak łatwe. Bo któż z nas nie lubi chrupiącego, świeżutkiego i jeszcze ciepłego pieczywa na śniadanie?!. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 125 g): 250 kcal

W tym: Białka 8.66 g | Tłuszcze 0.95 g | Węglowodany 51.69 g ( w tym cukry 1.66 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 7 bułeczek)

 - 300 g mąki pszennej typu 450

- 200 g mąki typu 650

- 1 opakowanie suszonych drożdży piekarskich (7 g)

- 1½  łyżeczki soli

- 360 ml ciepłej wody (temperatura max. do 40°C)

 


Dodatkowo:

 - 3 łyżki mąki do podsypywania

 

 

Przygotowanie:

 

Wieczorem w dużej misce wymieszać ze sobą obie mąki, drożdże i sól. Dodać ciepłą wodę. Wszystko wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego i dość lepkiego ciasta (nie ugniatać, tylko dobrze wymieszać żeby wszystko się połączyło).

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny, a następnie wstawić na noc do lodówki.

Rano rozgrzać piekarnik do 230°C wraz z wysoką blachą umieszczoną na samym dole piekarnika. Drugą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać mąką.

Oprószoną w mące ręką wyciągać z ciasta kawałki wielkości piłeczki tenisowej i na podsypanym mąką blacie delikatnie formować okrągłe kulki – NIE UGNIATAĆ, NIE WYRABIAĆ CIASTA – tylko zawijać brzegi do środka. Gotowe kuli układać na blaszce w pewnych odstępach od siebie. Bułeczki lekko ponacinać nożem lub nożyczkami na wierzchu.

Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, ostrożnie wlać ok 1 litra wody do dolnej, wysokiej blachy (bułeczki będą pieczone w systemie parowym). Blachę z bułeczkami wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 25 min, aż osiągną pożądany stopień zrumienienia.

Po upieczeniu ostudzić bułeczki przez kilkanaście minut na kratce a następnie rozkoszować się ich pysznym smakiem z ulubionymi dodatkami.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty