Buchty

Buchty


Buchty – jak podaje Wikipedia - to słodki wyrób piekarniczy. Połączone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem. Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub posmarowane masłem lub oprószone cukrem pudrem. Są niesamowicie mięciutkie. Polecam gorąco do wypróbowania. 

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 120 g): 271 kcal

W tym: Białka 9.83 g | Tłuszcze 3.16 g | Węglowodany 49.85 g (w tym cukry 11.35 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 

- 500 g mąki typu 650

- 2 jajka

- 180 ml letniego mleka

- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego gęstego

- 80g cukru trzcinowego

- 10 g suchych drożdży instant

- 1 szczypta soli



Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki (muszą być w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera i przy pomocy haka rozpocząć proces wyrabiania ciasta. Ciasto należy wyrabiać przez ok 15 min. Można oczywiście zrobić to także ręcznie na blacie. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i delikatnie klejące.

Z ciasta uformować kulkę i ułożyć w misce oprószonej mąką. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić na 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno potroić swoją objętość).

Po tym czasie formę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).

Ciasto wyłożyć na mocno oprószony mąką blat i krótko zagnieść. Następnie podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulkę a kulki ułożyć w foremce. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 45 min.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180°C.

Foremkę wstawić do nagranego piekarnika i pies Buchty przez 17 min.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Podawać z ulubionymi dodatkami np.: konfiturą, miodem, masłem czy Nutellą itp.








Smacznego.

Komentarze

  1. Na Śląsku buchtami nazywamy kluski na parze, ale te też wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty